Food and Beverage kabels en connectoren

Kabels en connectoren die worden toegepast bij het produceren en verwerken van voedingsmiddelen moeten voldoen aan strikte hygiëne-eisen. Weinig industriële sectoren zijn even veeleisend en veelzijdig als de “Food and beverage industry” (voedselmiddelenindustrie). De HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) speelt een centrale rol in de waarborging van de voedselveiligheid. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert de naleving van een HACCP-systeem Binnen de EU geldt de EN 1672-2 norm bij het ontwerpen van machines voor de voedingsmiddelenindustrie. 

Strikte hygiëne-eisen

De machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie worden structureel gereinigd en gedesinfecteerd met agressieve middelen. Toegepaste kabels en connectoren moeten bestand zijn tegen deze agressieve middelen. De kabels mogen (óók op lange termijn) geen breuken vertonen, barsten, splinteren of schilferen. Reinigingsmiddelen of voedselresten blijven achter in de breuken en basten, splinters en schilfers komen terecht in de producten met alle gevolgen van dien. Vanzelfsprekend mogen de kabels en connectoren niet absorberend zijn, ongewenste geur, kleur of smet op de voedingsmiddelen overdragen of bijdragen aan de besmetting van voedingsmiddelen. 

 

Bekijk F&B kabels en connectorenStel uw vraag

Hygienic Design kabels en connectoren - ESCHA
Connectoren hygiënisch design - ESCHA

Hygienic Design kabels en connectoren

Klassieke kabels en connectoren zijn niet bestand tegen agressieve reinigings- en desinfectiemiddelen, vertonen op termijn barsten en schilferen/splinteren en absorberen na verloop van tijd ongewenste vloeistoffen of voedselresten. Kabels en connecotoren met het 'Hygienic Design' van ESCHA maken het mogelijk componenten te gebruiken in toepassingen waar ze in contact komen met voedsel. Contact tussen materialen en de te verwerken levensmiddelen wordt voorkomen en een hoge bescherming tegen reinigingsmiddelen is gewaarborgd. De connectoren (Roestvrij staal/corrosiebestendig) binnen het 'Hygienic Design' verwijzen naar de EHEDG richtlijnen en voldoen aan de FDA wet- en regelgeving. 

Robuust en resistent tegen agressieve stoffen

De bijzondere structuur van het oppervlak van de connectoren voorkomt het achterblijven van resten en vlekvorming. De op TPE-gebaseerde, trillingsbestendige RVS borgmoeren en kabels zijn bestand tegen ECOLAB-gecertificeerde schoonmaakmiddelen (chemische bestendigheid). Dit zorgt er voor dat de sealing, coating en de optische eigenschappen op lange termijn in tact blijven bij regelmatig gebruik van agressieve middelen, zelfs bij temperaturen van -40 °C tot + 105 °C.

Hoge beschermingsgraad

TPE is een uiterst resistent materiaal dat erg geschikt is voor zware omstandigheden en toepassingen in de melkverwerking. Voor toepassingen met minder eisen dan de melkverwerking zijn de PVC-kabels P00 en P01 (beide UL-goedgekeurd) prima alternatieven. De food en beverage kabels hebben een beschermingsgraad van IP65, IP67, IP68 en IP69, zijn halogeenvrij en toe te passen in kabelrupsen.

Kenmerken food & beverage kabels

  • Beschikbaar in M12x1 en M8x1
  • Trillingsbestendige RVS borgmoer
  • ECOLAB-gecertificeerd
  • Temperatuur: -40 °C tot +105 °C
  • Beschermingsgraad: IP65 tot IP69 
  • Standaard: IEC 61076-2 
  • UL-goedgekeurd
Food and beverage kabels | ESCHA
Kunststof kartelmoeren voor voedingsmiddelenindustrie - ESCHA

Kunststof kartelmoeren voor voedingsmiddelenindustrie - ESCHA kabels en connectoren

Om agressieve reinigings- en schoonmaakmiddelen te weerstaan, wordt er vaak gebruik gemaakt van speciale kunststoffen of V4A roestvrijstaal. ESCHA ontwikkelde connectoren met kosteneffectieve plastic kartelmoeren in 'Hygienic Design'. Een goed alternatief voor de relatief dure roestvrijstalen kartelmoeren!

De nieuwe kunststof kartelmoeren zijn extreem robuust en kunnen zowel met de hand als met een moersleutel worden vastgedraaid. Daarnaast voldoen ze aan de beschermingsnormen volgens IP67, IP68 en IP69 en bestand tegen Ecolab reinigingsmiddelen. Het hygiënisch ontwerp voorkomt de vorming van ophoping van vuil en residuen.

De nieuwe kunststof kartelmoeren zijn verkrijgbaar voor M12-connectoren in drie-, vier- of vijfpolige versie. Er zijn ​​drie kabelkwaliteiten beschikbaar. Bovendien kunt u kiezen tussen male en female en rechte en haakse varianten.

 

Lees meer over kunststof kartelmoeren van ESCHA

Food en beverage catalogus

Download de catalogus met kabels en connectoren voor de voedingsmiddelenindustrie. FDA-conforme materialen garanderen een hoge weerstand tegen zure en alkalische reinigings- en desinfectiemiddelen. 

M8x1- en M12x1-componenten

Alle M8x1- en M12x1-componenten zijn stof- en waterdicht en beschermd tegen water met hoge druk en hogedrukreiniging (IP65, IP67, IP68 en IP69). Met PVC en PTE hebben we de juiste kabel voor uw toepassing. 

 

Download de food and beverage catalogus

 

Food en beverage catalogus - ESCHA
T-type/H - Food and beverage connectoren - ILME

Industrie connectoren behuizing Hygiënisch | ILME T-type

Klassieke metalen industrie connectoren hebben een hoge slagvastheid en zijn bestand tegen agressieve reinings- en desinfectiemiddelen, maar op lange termijn veroorzaken metalen industrie connectoren corrosie, bijvoorbeeld door hoge temperaturen, schade, zuurhoudend elektrolyt of door een vergaan rubberen pakking met alle gevolgen van dien. 

Het T-type/H en T-type/C van ILME zijn robuuste en solide thermoplastische behuizingen (hoge slagvastheid), met speciale pakkingen (siliconen pakking/HNBR-rubber, bestand tegen zure detergenten, plantaardige en dierlijke vetten) en hendels die bestand zijn tegen de meeste gebruikte chemicaliën en reiningsmiddelen, dierlijke en plantaardige vette, zuur en wasmiddelen die worden gebruikt in de voedselmiddelen- en drankindustrie.

ECOLAB® goedgekeurd

De industrie connectoren zijn ECOLAB® goedgekeurd volgens het protocol R&D/P3-E Nr. 40-1 en zijn bestand tegen reiniging met zuurschuim, Ecofoam basic, corrosieve schuimreinigers, desinfectiemiddelen op basis van chloor, perazijnzuur en neutrale desinfectiemiddelen. De T-type/H connectoren zijn getest op onderdompeling en reiniging.

Beschermingsgraad en temperatuur

De behuizingen zijn gemakkelijk te reinigen dankzij de gladde oppervlakken die mogelijk in contact kunnen komen met voedsel. De behuizingen hebben een beschermingsgraad van IP66 en IP69 volgens IEC 60529, zodat ze in de voedingsmiddelenindustrie onder hoge druk gereinigd  kunnen worden. De behuizing van de T-type/H-serie is bestand tegen temperaturen van -50 °C en +70 °C (T-type/C: -40 °C tot +70 °C), wat de behuizing ideaal toepasbaar maakt in koelsystemen van de voedingsmiddelenindustrie. De industrie behuizing heeft een M25, M32 en M40 kabeluitgang en zijn modulair op te bouwen naar uw eigen wens. 

 

Bekijk industrie connectoren voor voedingsmiddelenindustrie

Kenmerken food & beverage connectoren

  • Hoge slagvastheid 
  • Modulaire industrie connector 
  • ECOLAB-gecertificeerd
  • Siliconen pakking/HNBR-rubber
  • Temperatuur: -50 °C tot +70 °C 
  • Beschermingsgraad: IP66 tot IP69 
  • Standaard: IEC 60529
  • Uitgang: M25, M32, M40
T-type behuizing connector | ILME

T-TYPE HYGIENIC voor voedingsindustrie

Hygiënisch ontwerp: wat houdt dat in en waar moet je rekening mee houden?

In de food, beverage & pharma industrie is het erg belangrijk dat onderdelen van de installatie die in contact komen met het product, hygiënisch worden ontworpen. Maar wat houdt dat eigenlijk in, een ‘hygiënisch ontwerp’?

Hygiënisch ontwerp is relevant in de volgende sectoren:

  • Voedingsmiddelenindustrie
  • Drankenindustrie
  • Farmaceutische industrie
  • Chemische industrie
  • Cosmetische industrie
  • Biotechnologie

 

Lees meer over hygiënisch ontwerp voor food & beverage

Hygiënisch ontwerp - PDF Rechner Sensors
SCH50IB food & beverage encoder - Scancon

Incrementele encoder voor food & beverage toepassing

De SCH50IB encoder van Scancon is speciaal ontworpen voor de voedingsmiddelenindustrie en andere ruwe omgevingen. De encoders zijn vervaardigd met SAE 51200 industriële kogellagers van chroomstaal, behuizing en dop van roestvrij staal en een IP67/IP69K beschermingsklasse. De food en beverage encoders bieden de oplossing voor toepassingen in de voedselverwerkende industrie. Modellen met massieve as en holle as kunnen worden gebruikt in toepassingen waarbij de encoder wordt blootgesteld aan hoge druk en bijtende vloeistoffen.

 

Bekijk SCH50IB encoder voor food and beverage in de webshop

 

close-video-button