27/07/2020

Schakelen naar veilige stand zonder je proces helemaal te stoppen

Hold-to-Run vrijgaveschakelaar - DOLD RE 6909

Hold to run enable switch RE 6909 - Vrijgaveschakelaar - DOLD

In machines en installaties moeten soms werkzaamheden in de gevarenzone uitgevoerd worden. Meestal voor onderhoud, revisie, inbedrijfstelling of installatie. Een Hold-to-Run vrijgaveschakelaar zorgt ervoor dat de operator veilig kan werken in de gevarenzone van een machine en in situaties met een verhoogd veiligheidsrisico.

De RE 6909 uit de SAFEMASTER-serie van DOLD zorgt ervoor dat de machine of installatie naar de veilige stand schakelt of een tijdelijke noodstop maakt, zonder dat deze geheel uitgeschakeld hoeft te worden. Om veilig te kunnen werken in deze situaties met een verhoogd veiligheidsrisico, zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig.

Overbruggen van veiligheidsvoorzieningen

De Hold-to-Run schakelaar wordt ook wel enabling switch, dodemansknop of vrijgaveschakelaar genoemd. In de installatiemodus heeft de operator de mogelijkheid om bepaalde veiligheidsvoorzieningen - zoals een veiligheidsdeur - te overbruggen door de vereiste bedrijfsmodus te selecteren.

 

Stel uw vraag over de enabling switch


Enabling switch met drie standen

De schakelaar heeft drie standen: OFF-ON-OFF. De machine kan alleen bestuurd worden in de tweede middenstand, als de schakelaar licht is ingedrukt. Wanneer de operator in paniek is of zich verkrampt, zal de schakelaar helemaal worden losgelaten (stand 1) of helemaal worden ingedrukt (stand 3), waardoor de machine of het proces naar een veilige stand schakelt. De naam ‘Hold-to-run’ zegt eigenlijk genoeg: vasthouden om ‘m te laten werken.

Dubbele veiligheidscontacten

Bij het schakelen van stand 1 naar stand 3, zal de machine of installatie niet starten in de tweede middenstand. De vrijgaveschakelaar is voorzien van dubbele veiligheidscontacten. Dit zorgt ervoor dat de machine nog steeds wordt uitgeschakeld als één van de gedwongen contacten niet functioneert.

Ergonomisch ontwerp

De RE 6909 is gemakkelijk te bedienen. Het modulaire ontwerp biedt diverse extra functies, zoals een nood-uit knop, sleutelschakelaar en andere functieknoppen. De schakelaar voldoet aan de IP65-eisen voor gebruik in ruwe applicaties.


Belangrijkste kenmerken Hold-to-Run enabling switch RE 6909

 • Veiligheid tijdens het in bedrijf nemen, bedienen, onderhouden of revisie van machines
 • Hold-to-Run enabling switch met 3 standen OFF-ON-OFF
 • Veilig werken in gevarenzones
 • Ergonomisch ontwerp en moeiteloze bediening
 • Veelzijdig en uit te breiden
 • Modulair
 • Geïntegreerde noodstop-knop
 • Veelzijdige bedieningsknoppen

 Toepassingen van de vrijgaveschakelaar

 • Machines en installaties waarbij de operator zicht op het product dient te houden
 • Machines en installaties die tijdens onderhoud en revisie moeten (blijven) bewegen
 • Machines en installaties die tijdens schoonmaakwerkzaamheden moeten (blijven) bewegen
 • Tijdens het inbedrijfstellen van machines en installaties

 

 

Hold to run enable switch RE 6909 - Vrijgaveschakelaar - DOLD

close-video-button