Hold to run schakelaar - Enable switch

Schakelen naar veilige stand zonder je proces helemaal te stoppen

In machines en installaties moeten soms werkzaamheden in de gevarenzone uitgevoerd worden. Meestal voor onderhoud, revisie, inbedrijfstelling of installatie. Een Hold to Run vrijgaveschakelaar zorgt ervoor dat de operator veilig kan werken in de gevarenzone van een machine en in situaties met een verhoogd veiligheidsrisico.

Overbruggen van veiligheidsvoorzieningen

De Hold to Run schakelaar wordt ook wel enabling switch, dodemansknop of vrijgaveschakelaar genoemd. In de installatiemodus heeft de operator de mogelijkheid om bepaalde veiligheidsvoorzieningen - zoals een veiligheidsdeur - te overbruggen door de vereiste bedrijfsmodus te selecteren.

Varianten vrijgaveschakelaars/Hold to Run schakelaars: 

  • Draadloze Hold to Run schakelaar
  • Hold to Run schakelaar bedraad

 

Bekijk Hold to Run schakelaars in de webshop Stel uw vraag

Hold to run schakelaar - Enable switch - DOLD
Hold to run schakelaar - Enable switch RE 6910 - DOLD

Draadloze Hold to Run schakelaar

Hoe beveiligen operators zich wanneer ze gevaarlijke zones moeten betreden van draaiende machines of installaties om deze af te stellen of problemen te verhelpen? De draadloze hold-to-run veiligheidsschakelaar van DOLD is de ideale metgezel in dergelijke situaties. Het schakelt alle gevaarlijke bewegingen in een fractie van een seconde uit. 

De draadloze hold-to-run uit de Safemaster W serie van DOLD bestaat uit een lichtgewicht, compacte handheld en bijbehorend ontvanger met veiligheidsrelais. Het systeem is geschikt voor veiligheidsapplicaties tot en met Cat 4 / PLe of SIL CL 3 en is TÜV gecertificeerd.

Maximale bewegingsvrijheid en veiligheid

Traditionele hold-to-run systemen zijn altijd bedraad en dat betekent dat operators tijdens het betreden van de gevaarlijke zone niet alleen aandacht moeten hebben voor de gevaren in de machine en de actie die ze moeten uitvoeren, maar ook voor de kabel die ze met zich meetrekken waar de hold-to-run knop aan bevestigt is. De kabel beperkt de vrijheid van de operator en kan zelfs een gevaar opleveren. 

Speciaal voor deze situaties is de draadloze hold-to-run schakelaar ontwikkelt en hierdoor hoeft de operator enkel nog aandacht te hebben voor de gevaren in de machine en de taak die uitgevoerd moet worden.

 

Bekijk draadloze Hold to Run schakelaar in de webshop

Hold to run schakelaar - Enable switch - DOLD RE 6910

Meer dan alleen een veiligheidsfunctie

Naast de veiligheidsfunctie beschikt de handheld over 4 programmeerbare drukknoppen waarmee tot wel 20 verschillende functies geschakeld kunnen worden. De functies kunnen altijd duidelijk afgelezen worden op het grote display.

Componenten

De radiografische veiligheidsmodule BI 6910 is de ontvanger en schakelt het veiligheidsrelais wanneer deze het signaal ontvangt van de handheld.

De draadloze hold-to-run RE 6910 is voorzien van een LCD display welke de functies weergeeft. Via deze handheld is tevens de signaalsterkte en de frequenties in te stellen.

 

Bekijk radiografische veiligheidsmodule BI 6910 in de webshop

Hold to run schakelaar RE 6910 - Veiligheidsmodule BI 6910 - DOLD

Draadloze Hold to Run schakelaar: De voordelen op een rij

  • Maximale bewegingsvrijheid dankzij draadloos design
  • Helder gebruikerspaneel met eenvoudig afleesbaar LCD display
  • Comfortabele één-hand bediening
  • Individueel programmeerbare drukknoppen (non-safe) voor tot wel 20 functies.
  • TÜV gecertifieerd
  • Draadloze, veilige signaaloverdracht zorgt voor een hoge beschikbaarheid. Zelfs in ruige, moeilijk te bereikbare systemen en systemen die een grote afstand overbruggen.
  • Veilige draadloze signaaloverdracht van noodstopfuncties voor extra flexibiliteit tijdens het betreden van gevaarlijke omgevingen.
  • Voor veiligheidsapplicaties in veiligheidsapplicaties tot en met Cat 4/ PL e of SIL3.
  • Ergonomisch ontworpen hold-to-run schakelaar zodat gebruiker niet vermoeid raakt tijdens het gebruik.
  • Aanpasbaar signaalvermogen en frequenties voor een aanpassing per applicatie
  • Verschillende modi en startopties voor een oplossing op maat.

 

Hold to run vrijgaveschakelaar - Bedraad

De RE 6909 uit de SAFEMASTER-serie van DOLD zorgt ervoor dat de machine of installatie naar de veilige stand schakelt of een tijdelijke noodstop maakt, zonder dat deze geheel uitgeschakeld hoeft te worden. Om veilig te kunnen werken in deze situaties met een verhoogd veiligheidsrisico, zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig.

Enabling switch met drie standen

De schakelaar heeft drie standen: OFF-ON-OFF. De machine kan alleen bestuurd worden in de tweede middenstand, als de schakelaar licht is ingedrukt. Wanneer de operator in paniek is of zich verkrampt, zal de schakelaar helemaal worden losgelaten (stand 1) of helemaal worden ingedrukt (stand 3), waardoor de machine of het proces naar een veilige stand schakelt. De naam ‘Hold-to-run’ zegt eigenlijk genoeg: vasthouden om ‘m te laten werken.

Dubbele veiligheidscontacten

Bij het schakelen van stand 1 naar stand 3, zal de machine of installatie niet starten in de tweede middenstand. De vrijgaveschakelaar is voorzien van dubbele veiligheidscontacten. Dit zorgt ervoor dat de machine nog steeds wordt uitgeschakeld als één van de gedwongen contacten niet functioneert.

Ergonomisch ontwerp

De RE 6909 is gemakkelijk te bedienen. Het modulaire ontwerp biedt diverse extra functies, zoals een nood-uit knop, sleutelschakelaar en andere functieknoppen. De schakelaar voldoet aan de IP65-eisen voor gebruik in ruwe applicaties.

 

Bekijk Hold to Run schakelaars bedraad in de webshop

Hold to run vrijgaveschakelaar - RE 6909 - DOLD

Kenmerken en toepassingsgebieden - Hold to Run schakelaar

  • Veiligheid tijdens het in bedrijf nemen, bedienen, onderhouden of revisie van machines
  • Hold-to-Run enabling switch met 3 standen OFF-ON-OFF
  • Veilig werken in gevarenzones
  • Ergonomisch ontwerp en moeiteloze bediening
  • Veelzijdig en uit te breiden
  • Modulair
  • Geïntegreerde noodstop-knop
  • Veelzijdige bedieningsknoppen

Toepassingsgebieden enable switch

  • Machines en installaties waarbij de operator zicht op het product dient te houden
  • Machines en installaties die tijdens onderhoud en revisie moeten (blijven) bewegen
  • Machines en installaties die tijdens schoonmaakwerkzaamheden moeten (blijven) bewegen
  • Tijdens het inbedrijfstellen van machines en installaties
Hold to run vrijgaveschakelaar - Enable switch - DOLD RE 6909

close-video-button