Detectielussen en lusdetector

Wat is een detectielus?

Een detectielus is een inductielus van koperdraad die zich in het wegdek bevindt. Door de detectielus aan te sluiten op een lusdetector ontstaat er een magnetisch veld (elektrische spoel). Een voertuig verstoort het magnetische veld en wordt herkend. Een lusdetector voor een detectielus zorgt voor het signaal waarmee slagbomen, industriële poorten en hekken geopend kunnen worden.

Toepassen van detectielussen

BBC Bircher Smart Access biedt detectielussen voor het automatisch openen van bijvoorbeeld slagbomen en industriële poorten. Detectielussen worden ook toegepast bij verkeerslichten en op autosnelwegen. Door deze detectoren kunnen verkeersgegevens verzameld worden om het verkeer te kunnen informeren en adviseren.

 

Bekijk detectielussen in de webshop Stel uw vraag

Detectielussen voor lusdetectie - BBC Bircher Smart Access
ProLoop Lite - BBC Bircher Smart Access

Lusdetectoren voor detectielussen

De BBC Bircher Proloop Lite is voorzien van dezelfde standaardfuncties als de BBC Bircher Proloop 2, inclusief Automatic Sensitivity Boost (ASB). Deze functie stelt de detectielus automatisch in de op maximale gevoeligheid wanneer er een voertuig gedetecteerd wordt. Dit kan een belangrijke rol spelen bij het detecteren van voertuigen met aanhangers.

Frequentie-instellingen

De Proloop Lite is ook voorzien van diverse frequentie-instellingen om storingen die door andere lussen of bronnen worden veroorzaakt te voorkomen. Ook de responstijd van het uitgaande signaal kan aan de gewenste toepassing aangepast worden. Lees meer over ProLoop in het applicatievoorbeeld.

 

Bekijk Proloop Lite en Proloop 2 in de webshop

Toepassing van detectielus


Situatie Situatie Situatie Situatie
Gebruik bij schuifhek Gebruik bij slagboominstallatie Toepassing bij pollers Inrit bij hekken met stoplichtinstallatie
Parkeersystemen schuifhek - detectielus Parkeersystemen slagboom stoplicht - detectielus Parkeersystemen pollers - detectielus Parkeersystemen slagboom stoplicht - detectielus
Oplossing Oplossing Oplossing Oplossing
  1. Openen en sluiten van hekken binnen en buiten
  1. Openen en sluiten van slagbomen bij in- en uitgang van parkeerzones
  1. Activeren van pollers bij inritten, parkeerplaatsen, wegen en voetgangerszones
  2. Voorkomt foutieve activeringen als poller bezet is
  1. Besturing van hekken en lichtsignalen bij onoverzichtelijke inritten en smalle passages
Voordelen Voordelen Voordelen Voordelen
  1. Contactloze activering van hekinstallatie
  2. Reageert bij alle metalen voertuigen
  1. Om de bezetting van parkeergarages aan te geven, kan de openingsimpuls van de slagboom als teller gebruikt worden
  1. Geen botsing tussen voertuig en poller. Ook niet na spanningsuitval
  1. Eenduidige verkeerregeling
  2. Doelgerichte activering door richtingslogica
  3. Kortere wachttijden door geoptimaliseerde verkeersstroming

 

Lusdetector ProLoop Lite - ProLoop 2 - Inductielus - BBC Bircher Smart Access

Lusdetector voor industriële hekken, slagboom-parkeerplaatsinstallaties en pollers

ProLoop 2

De ProLoop 2 beschermt en toetst in de grond of wegdek gelegde inductielussen om metalen objecten en voertuigen te detecteren, zoals personenauto’s, fietsen, heftrucks en vrachtwagens. De objecten worden exact geregistreerd met gebruik van de ProLoop 2. De galvanische scheiding tussen de detector en de lus zorgt voor een maximale betrouwbaarheid. 

Intelligent, eenvoudig, compact

De compacte bouwvorm en intelligente software zorgen voor een eenvoudige inbedrijfstelling en bediening. De 11-polige aansluiting maakt een snelle montage of vervanging van uw lusinstallatie mogelijk door montage op een bestaande sokkel. De kant-en-klare inductielus is een belangrijk onderdeel voor het sensorsysteem van de lusdetector. De inductielus kan eenvoudig in het wegdek of in de grond gelegd worden en is direct leverbaar in 6 en 10 meter.

Voordelen ProLoop 2: 

  • Snelle inbedrijfstelling 
  • Servicevriendelijk en overzichtelijk 
  • Individueel aanpasbaar 
  • Geïntegreerd meetapparaat 
  • Altijd programmeerbaar

 

Bekijk Proloop 2 en inductielussen in de webshop

Proaccess - Voertuigdetectiesensor voor automatische schuifpoorten - BBC Bircher Smart Access

Graaf- of slijpwerkzaamheden voor detectielus niet mogelijk?

Is het toepassen van een detectielus niet mogelijk? Dan biedt de ProAccess voertuigdetectiesensor de oplossing. De detectiesensor wordt namelijk een halve meter boven de grond gemonteerd en is daarmee eenvoudig te installeren en toegankelijk voor onderhoud.

Toepassing voor binnen én buiten

De sensor heeft een bereik van 5,5 meter en is voorzien van ingebouwde verwarming in een behuizing met een afdichtingsgraad van IP65. Dit maakt de voertuigdetectiesensor geschikt voor toepassing in koude en natte omgevingen, zowel buiten als binnen. 

 

Lees meer over voertuigdetectiesensor ProAccess

Openen van automatische schuifpoorten - BBC Bircher Smart Access

Openen automatische schuifpoorten met detectielus

Wilt u een terrein afschermen met één of meerdere schuifpoorten? Passerende voertuigen moeten dan zo soepel mogelijk doorgang krijgen. Lusdetectoren analyseren in de bodem geïnstalleerde inductielussen en herkennen tijdig een naderend voertuig.

Veiligheid voor mens en voertuig

De montage van schakellijsten aan de sluitranden garandeert veiligheid voor mens en voertuig. BBC Bircher Smart Access biedt activerings- en veiligheidsunits die voor een probleemloze werking van uw terreinhek zorgen.

Openen van industriedeur met detectielus

Iedereen die gebruik maakt van industriële deuren, gebruikt hier tegenwoordig technologie bij. Deze technologie kan op veel manieren ingezet worden.

Combinatie met lusdetectie

Door het combineren van radars, sensoren, lusdetectors en schakellijsten zorgt u voor een optimale controle van de toegang.

Verticale industriedeur met lusdetector - BBC Bircher Smart Access

Verschil tussen ProLoop Lite en ProLoop 2

De ProLoop 2 heeft een aantal voordelen ten opzichte van de ProLoop Lite. Beide lusdetectoren zijn toe te passen op poorten en slagbomen, hebben 6 tijdfuncties, 9 gevoeligheidslevels, stand-by-stroom, beschikken beide over de ASB functie en hebben 4 frequenties.  

Lusdetector ProLoop 2 

De ProLoop 2 beschikt over directionele logica en heeft een beveiliging tegen stroomuitval. De ProLoop 2 kan gesimuleerd worden dankzij de simulatiemodus en heeft 12 geïntegreerde error codes en kan 5 van deze error codes opslaan en herinneren/terughalen en beschikt daarnaast over een reset naar de fabrieksinstellingen. De ProLoop 2 is beschikbaar in versies met alarmfunctie. De ProLoop 2 heeft een voedingsspanning (240V) van 100-240 VAC en 24 VACDC bij 24V. Tot slot is de ProLoop 2 eenvoudig te koppelen aan een 11-pins connector. In de tabel zijn de verschillen overzichtelijk weergegeven. 

 

Bekijk detectielus en lusdetector in de webshop

Toepassen van lusdetector met ASB

ABS functie inductielussen - BBC Bircher Smart Access
Detectielus - BBC Bircher Smart Access

Frequentie en inductievariaties

De roze lijn in de grafiek laat de frequentie en inductievariaties die wordt gemeten door een inductielus bij het passeren van een vrachtwagen. Zoals in de grafiek is af te lezen is de inductievariatie bij de cabine en de as van de vrachtwagen groter. Tussen de cabine en achteras is de inductievariatie kleiner.

Lagere lusinductie

Deze waarneming kan worden verklaard door het feit dat de trailer van de vrachtwagen over het algemeen hoger is dan de cabine met betrekking tot de grond. Het metaal van de trailer is verder verwijderd van het magnetische veld, wat leidt tot een lagere lusinductie. Een standaard lusdetector heeft een gevoeligheid van S1, zonder de aangepaste gevoeligheid van S2. 

Gevoeligheid van de potentiometer

In deze toepassing wordt de gevoeligheid aangepast via de potentiometer tot de waarde S1. Dit betekent dat alle frequenties die hoger zijn dan deze gestelde limiet (S1) een detectie genereert en het relais activeert. Als we kijken naar de frequentievariaties gegenereerd door de vrachtwagen wanneer het de inductielus passeert, zien we dat de vrachtwagen wordt gedetecteerd. Als de vrachtwagen stopt op de lus op niveau van de cabine of as, blijft de detectie in stand. In geval de vrachtwagen met de trailer stopt op de lus, zal de detectie verloren gaan en zal de deur, slagboom of poort tegen de vrachtwagen stoten. 

Verhoogde gevoeligheid

Om het verlies van de detectie te voorkomen, moet u de gevoeligheid (S2) verhogen (bijvoorbeeld 8x). Op die manier zal de vrachtwagen altijd worden gedetecteerd, zelfs als de vrachtwagen stopt met de trailer op de inductielus. In bepaalde applicaties is een hoge gevoeligheid van de inductielus niet gewenst of kan het zorgen voor ongewenste detecties, bijvoorbeeld detectie van omringende objecten of interferenties tussen lussen. In voorgenoemde gevallen is het moeilijk om de juiste gevoeligheid te vinden die past bij alle vooropgestelde criteria. De ASB (Automatische gevoeligheidsverhoging) wordt dan een onvermijdelijke noodzaak. 

Grafiek gevoeligheid potentiometer - Detectielus - BBC Bircher Smart Access
Gevoeligheid van detectie - Lusdetectie - BBC Bircher Smart Access

Automatic Sensitivity Boost (ASB)

Tijdens een detectie vermenigvuldigt de sensor automatisch de gevoeligheid die is ingesteld door de potentiometer (S1) met 8 (S2). De gevoeligheid is beperkt tot de maximale gevoeligheid en gaat terug naar de beginwaarde (S1) na elke detectie. De ASB zorgt voor een hoge gevoeligheid tijdens de detectie om ‘verlies’ van de vrachtwagen te voorkomen en daarmee schade en ongevallen te voorkomen. De ASB functie is daarom sterk aan te bevelen bij detectie van verhoogde voertuigen zoals vrachtwagens, maar ook voor alle andere 'all-terrain' voertuigen die over het algemeen hoger van de grond staan.  

 

Bekijk lusdetectoren van BBC Bircher Smart Access

Lusdetectoren en inductielussen - BBC Bircher Smart Access

Applicatievoorbeelden met lusdetectoren

Lees meer applicatievoorbeelden waar lusdetectoren worden toegepast:

 

► Slagbomen en inzinkbare palen (pollers)

close-video-button