Zo zet u uw E1000-serie eenvoudig om naar X2-serie
De EXTER / E1000-bedieningspanelen van Beijer Electronics worden na 2018 niet meer geproduceerd. Waarom dat is en hoe u uw bestaande applicaties soepel om kunt zetten naar de nieuwe iX-visualisatiesoftware en de nieuwe generatie HMI's uit de X2-serie? Dat leggen Henrik Oskarsson (Product Owner iX) en Robert Sarmon (Sales Manager) van Beijer Electronics uit. Ze vertellen ook hoe het conversieproces is verlopen. Lees meer over operator panels.
Waarom worden de EXTER / E1000-panelen niet meer geproduceerd?
Robert Sarmon (RS): Ik werk al meer dan 20 jaar bij Beijer Electronics, dus ik was hier toen de EXTER-serie in 2004 werd geïntroduceerd. Het is een uitstekende, duurzame hardware, maar belangrijke componenten om de panelen te produceren zijn niet meer leverbaar. Het risico van het niet meer kunnen onderhouden van het EXTER / E1000-productplatform was te groot. De End of Life werd aangekondigd op 1 januari 2018 en het assortiment zal officieel vanaf het begin van 2019 uit productie zijn.
Henrik Oskarsson (HO): Het is duidelijk dat onze klanten gebruik willen blijven maken van de panels die ze reeds hebben ontworpen en ontwikkeld met behulp van de oude visualisatiesoftware van E-Designer. Om dit mogelijk te maken, hebben we een tool ontwikkeld om die verouderde projecten om te zetten naar onze volgende generatie iX-ontwikkelsoftware en X2-serie HMI's.
Meer weten over het omzetten van E1000 naar X2?
Wat kunnen gebruikers verwachten van de conversietool?
HO: De conversietool converteert projecten die zijn ontworpen in E-Designer automatisch naar iX, waardoor aanzienlijke technische inspanningen en tijd worden bespaard. De tool is flexibel en ondersteunt de overgrote meerderheid van projecten voor Beijer Electronics-gebruikers in diverse industrieën. Er zijn in sommige gevallen nog steeds enkele handmatige elementen, maar hopelijk zullen onze klanten blij zijn dat ze grotendeels kunnen oppikken van waar ze gebleven zijn met hun applicaties bij het upgraden van hun panelen.
Doorgaans wordt de eerste conversie in slechts enkele minuten uitgevoerd en dat helpt de downtime op de werkvloer te beperken. Door bestaande applicaties opnieuw te gebruiken, besparen onze klanten tijd, middelen en geld.
Wat is de reactie van klanten?
RS: Ik werk met veel klanten in de scheepvaartindustrie in Noorwegen. Ze hebben panelen nodig die een lange levensduur hebben, omdat ze willen dat hun schepen 24/7 werken zonder uitval van componenten. De omvang van sommige van deze projecten is enorm: soms 400 schermen - met kleinere of grotere verschillen op circa 5000 draaiende installaties. Het was essentieel om deze klanten de kans te geven hun software te upgraden zonder steeds opnieuw veel aanpassingen te moeten doen. Zelfs een project dat 10-15 jaar geleden is ontworpen, kunnen ze eenvoudig naar iX converteren en diezelfde machine laten draaien op de technologie van vandaag.
Wat waren de uitdagingen in dit proces?
HO: Om ervoor te zorgen dat we alle mogelijke scenario's dekken die onze klanten kunnen tegenkomen, hebben we uitgebreide tests en kwaliteitswaarborging gedaan. Het was een uitdagend maar erg leerzaam proces. Er is veel kennis binnen onze organisatie en we hebben toegang gehad tot een breed scala aan klantprojecten om ons te helpen controleren of de conversie-algoritmen werken. Het gebruik van echte gegevens hielp het project uit te breiden en prioriteiten te stellen aan welke functies aandacht moet worden geschonken.
RS: Nogmaals, bij sommige van deze klanten is het een kwestie van projectgrootte. Vanuit het oogpunt van de verkoop hebben we klanten die misschien wel duizenden versies van de oude hardware hebben moeten geruststellen. Hoewel ze begrijpen dat EOL (End of Lifetime) op verouderde producten onvermijdelijk is, spraken klanten hun bezorgdheid uit over het feit dat er geen gemakkelijke conversieoplossing zou zijn zodat ze handmatig zouden moeten upgraden. Nu zijn ze blij dat ze verder kunnen met de Beijer Electronics-producten die ze al jaren gebruiken.
Welke ondersteuning kunnen klanten verwachten wanneer ze overstappen naar de nieuwe serie?
HO: Voor toepassingen in de Nederlandse en Belgische markt kunt u terecht bij fortop. Productspecialisten informeren u over de softwareconversie en bieden u de helpende hand in het conversieproces. Daarnaast biedt fortop workshops aan waarin u kunt kennismaken met de nieuwe iX-developer software en de nieuwe generatie HMI-panelen van de Beijer X2-serie. Beijer Electronics heeft een ondersteuningsnetwerk van technici voor veldtoepassingen en een online helpdesk. Bovendien zijn er live webinars te volgen op de website van Beijer.
Vraag de PDF met tips en trucs voor, tijdens en na het conversieproces aan