100.000 bedrijven moeten zelf aantonen dat ze energie besparen
Bron: nos.nl
De overheid draait de bewijslast om in een poging de doelen uit het energieakkoord te halen. Ruim 100.000 bedrijven moeten jaarlijks zelf gaan rapporteren welke maatregelen ze hebben genomen om energie te besparen.
Volgens de Wet Milieubeheer - die al 25 jaar bestaat - zijn bedrijven verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Weinig bedrijven zijn bekend met deze wet en de overheid deed nauwelijks moeite om de wet te handhaven. Onder de bedrijven vallen fabrieken die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. Volgens deskundigen gaat het vaak om relatief eenvoudige maatregelen die bedrijven moeten nemen. Vervanging van bestaande verlichting naar LED-verlichting is vaak al binnen een paar jaar terugverdiend.
Om energie te kunnen besparen, is het van belang dat inzichtelijk is hoeveel energie er verbruikt wordt en wat de kwaliteit van deze energie is. De kwaliteit van elektrische energie heeft ook invloed op het verbruik van kWh. De kwaliteit van elektrische energie wordt vaak samengevat in de term power quality. Alleen kWh's meten is niet voldoende. Een power analyser meet naast kWh ook andere power quality normen en registreert onder andere spanningsdips en stroompieken. Meten met een power analyser is de eerste stap naar energiebesparing. Lees meer over power analysers.
Fortop is specialist op het gebied van meten, analyseren en verbeteren van Power Quality. Naast power analysers stelt fortop de energiemeters in bedrijf, ontwikkelt fortop software en oplossingen op het gebied van actieve filters. Lees meer over de kennis van fortop in de white papers over energie:
Lees meer over de Wet Milieubeheer:
100.000 bedrijven moeten zelf bewijzen dat ze energie besparen
Bedrijven verplicht om nu echt werk te maken van energiebesparing
Power management in ziekenhuizen
Publicatie FMT Magazine
Bestaande energiemanagementsystemen binnen zorginstellingen zijn veelal gekoppeld aan gebouwbeheerssystemen en richten zich hoofdzakelijk op energieverbruik. Hierbij wordt de “gezondheid” van stroom en spanning uit het oog verloren. Elektrische verstoringen en Power Quality worden meestal niet geregistreerd, waardoor de oorzaak van spanningsuitval vaak onbekend is. Dit is voor de zorginstelling van vandaag de dag niet meer acceptabel.
Fortop automation & energy control gebruikt haar ervaring in kritische applicaties als datacenters en ziekenhuizen om de beschikbaarheid van spanning en stroom onder alle condities te vergroten. Fortop gebruikt hiervoor haar unieke keten van competenties van meten, analyseren en verbeteren.