Betrouwbare stroomvoorziening cruciaal voor Martini Ziekenhuis Groningen
tekst: Erik Driessen | fotografie: Ingeborg Lukkien
‘Groene’ apparatuur zoals ledverlichting en schakelende voedingen zijn ‘sluipmoordenaars’ voor noodstroominstallaties.
Dat stellen Jan Hendriks, Barry Smit en Maurice Schipper van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Met een energiemonitoringssysteem van fortop houden ze voortdurend de vinger aan de pols én beschikken ze over informatie waarmee ze het management overtuigen van de gevaren van netvervuiling.
een betrouwbare noodstroomvoorziening bij netuitval
Hendriks (Maintenance Engineer en sinds kort projectleider), Smit (Energiecoördinator en Project Engineer) en Schipper (Technische Beheerder E) werken bij Facilitaire Zaken van het Martini Ziekenhuis. Dat is een topklinisch opleidingsziekenhuis met een breed aanbod aan excellente medisch-specialistische zorg en expertises als ‘Moeder & Kind’, Oncologie en allergiën bij kinderen. In het ziekenhuis, één van de zeven Santeon ziekenhuizen in Nederland, werken bijna drieduizend mensen. Dat een betrouwbare energievoorziening cruciaal is voor een ziekenhuis hoeft nauwelijks betoog. Veel is daarom gericht op een betrouwbare noodstroomvoorziening bij netuitval.
Op het juiste spoor
Een bezoek aan een beurs in Frankfurt zette het trio in 2012 letterlijk en figuurlijk op het juiste spoor, vertelt Hendriks. “Toevallig ontmoetten we onderweg in de trein een delegatie van KPN. Die wees ons op de kwaliteit van Janitza-meters en de voordelen die wij daarmee zouden binnenhalen. ‘Hun stand moet je bezoeken…’, zeiden ze. Daar spraken we voor het eerst met medewerkers van fortop.” Lees meer over Power Management in ziekenhuizen.
Verhaal halen bij de fabrikant
De eerste meter kwam vervolgens voor een acuut probleem het ziekenhuis binnen, herinnert Schipper zich. Een voedselkar viel regelmatig in storing en volgens de fabrikant lag de oorzaak in de voedingsspanning van het Martini Ziekenhuis. “Toen schaften we een Janitza-meter aan om te kijken of dat klopte. Die installeerden we op een oude plank. Het zag er niet uit, maar we ontdekten bij de eerste storing al dat ons netwerk niet de oorzaak was. Met die informatie konden we terug naar de fabrikant van de voedselkarren. Die eerste meter hadden we snel terugverdiend…”
Behoefte aan informatie en analyse
Die diagnose was een belangrijke stap naar de aanschaf van het energiemonitoringssysteem DCEM van fortop. Smit: “We hadden zowel in de oudbouw en nieuwbouw meters die sterk verouderd waren. De database liep regelmatig vast en het systeem was niet klantvriendelijk: je moest heel omslachtig data importeren in Excel en dan grafieken maken. We gebruikten het daardoor in feite alleen voor maandrapportages van het energieverbruik, terwijl we behoefte hadden aan veel meer informatie en analyses. Ook omdat power quality ondertussen een serieus issue was.”
Inzicht geven in verbruik verplicht door EED-wetgeving
Het oorspronkelijke plan om de 24 oude meters te vervangen voor Janitza-analyzers breidde met de komst van de EED-wetgeving aanzienlijk uit. Die wet verplicht grootverbruikers inzicht te geven in hun energieverbruik. In de nieuwbouw zitten nu 190 meters.
Voorspellen van capaciteit
Maintenance engineers, de elektro afdeling, de energiecoördinator en, bij calamiteiten, de storingsdienst beschikken via het DCEM-pakket op elk gewenst moment digitaal over alle informatie. “Bij storingen kunnen we direct de oorzaak opsporen. Minimaal net zo belangrijk is dat we de te verwachten belasting van de noodstroomaggregaten bij netuitval bewaken. Op basis van die voorspellingen hebben we gekozen voor een andere noodstroomaggregaat, omdat de capaciteit op bepaalde momenten niet toereikend zou zijn. Betrouwbare noodstroom is voor een ziekenhuis cruciaal, alleen al uit oogpunt van de patiëntveiligheid”, zegt Hendriks.
Visualisatie verbruiksmanager - DCEM Energiemonitoring systeem
Meer dan energiemonitoring
Directe besparing
Buiten die energiemonitoring gebruikt zijn afdeling de loggers, meters en software ook voor andere doeleinden. “Het Martini Ziekenhuis verhuurt een aantal ruimtes aan externe partijen. Met de meters houden we hun energieverbruik bij, zodat we die kosten bij de belasting kunnen terugvorderen.
Ook zien we nu eenvoudig of ons netwerk nog ruimte biedt voor het energieverbruik van zo’n verhuurder”, vertelt Smit als voorbeeld. En dat geldt ook voor verbouwingen, vult Hendriks aan. “Onlangs is naast het Martini Ziekenhuis een nieuwe huisartsenpost geopend. Voor de bouw berekenden wij dat een eigen transformator en noodstroom niet nodig was, omdat de bestaande bouw capaciteit over had. Dan realiseer je een directe besparing.” Lees meer over power monitoring.
Groene apparatuur zijn een sluipmoordenaar voor een stabiel net
Smit vindt de koppeling met Navigator van Siemens ook ideaal. Met dat pakket beheert hij de inkoop van energie en maakt hij maandrapportages en meerjarenvergelijkingen. “Eerder moest ik daarvoor informatie uit verschillende pakketten halen, terwijl ik met DCEM meteen alles overzichtelijk heb. We meten nu veel preciezer omdat we dieper en fijnmaziger informatie en analyses uit ons netwerk kunnen halen.”
En daarmee kan de afdeling voorstellen en adviezen aan het management ook beter onderbouwen, stelt Hendriks. Hij geeft netwerkvervuiling als voorbeeld. “Iedereen wil tegenwoordig groene apparatuur, zonder erbij stil te staan dat dit resulteert in een minder stabiel netwerk."
"Dankzij fortop konden wij aantonen dat bijvoorbeeld ledverlichting en schakelende voedingen sluipmoordenaars zijn voor onze noodstroominstallatie en dat we moesten opschalen met de capaciteit van onze noodstroomaggregaten. Voortdurend monitoren voorkomt stroomonderbrekingen door interne oorzaken.”
Over de samenwerking en ondersteuning van fortop zijn Schipper, Smit en Hendriks zeer te spreken. “De medewerkers zijn kundig en het bedrijf is zeer benaderbaar: je hoeft maar te bellen en ze komen in actie. Op basis van onze ervaringen is Medisch Spectrum Twente ook de samenwerking met fortop aangegaan. Dat zegt genoeg.”