Wat zijn foutuitsluitingen?

Foutuitsluitingen vormen een compromis tussen de technische veiligheidseisen en de theoretische mogelijkheid van een storing, volgens paragraaf 7.3 van EN ISO 13849-1. Alvorens foutuitsluitingen in een veiligheidssysteem te overwegen, moeten de redenen hiervoor goed worden overwogen.

Daarnaast moeten de algemene beginselen van de Machinerichtlijn 2006/42/EG worden nageleefd.

Foutuitsluitingen volgens EN ISO 13849-1 - DOLD

Waarom fouten uitsluiten?

Onder bepaalde omstandigheden kan het nodig zijn om fouten uit te sluiten. Randvoorwaarden hiervoor zijn bijvoorbeeld de technische onwaarschijnlijkheid van het optreden van de fout, algemeen erkende technische ervaring en de technische eisen met betrekking tot toepassing en gevaar. Het risico wordt dan gedragen door de ontwerper.

De situatie is echter anders als foutuitsluitingen worden gemaakt om financiële redenen, bijvoorbeeld door het gebruik van goedkopere componenten, terwijl er een technische oplossing bestaat zonder foutuitsluiting.

Gevolgen van foutuitsluitingen

Men moet zich altijd bewust zijn van de gevolgen van foutuitsluitingen: de persoon die de foutuitsluiting claimt, kan aansprakelijk worden gesteld in geval van een storing. Daarnaast moeten de redenen voor de foutuitsluiting in de documentatie worden vermeld en bij de machine of installatie worden gevoegd. Dit is een overduidelijk nadeel ten opzichte van het gebruik van producten die geen foutuitsluiting nodig hebben.

De gevolgen die kunnen ontstaan wanneer zich toch een uitgesloten fout zou voordoen, mogen niet voor lief worden genomen. Dit geldt niet alleen met betrekking tot de directe gevolgen in de desbetreffende machine of installatie, maar ook in alle andere vergelijkbare machines en installaties die reeds zijn opgeleverd en operationeel zijn. Een goed voorbeeld hiervoor zijn de welbekende rapporten over terugroep- en retrofitcampagnes in de auto-industrie.

Betere machines bouwen zonder foutuitsluitingen

DOLD heeft een veiligheidsschakelaar en sleuteloverdrachtsysteem ontwikkeld zonder compromissen - SAFEMASTER STS. Dit TÜV-gecertificeerde systeem, dat beschikbaar is in roestvrij staal en vezelversterkt polymeer, is geschikt voor gebruik in veiligheidstoepassingen tot categorie 4 / PL e volgens EN / ISO 13849-1 - zonder foutuitsluitingen.

Interlock- en sleutel-vergrendelsysteem

Veiligheidsschakelaars, interlocking, lock out tag out en sleutelvergrendeling in één systeem. Sleuteltransfersysteem en interlock systeem. Lees meer over de lock out, tag out try out procedure.

Lees meer over Safemaster STS

close-video-button