Hogere harmonische zorgen voor uitval van medische apparatuur

  • Klant: ziekenhuis
  • Probleem: Apparatuur valt uit omdat de elektrische spanning niet voldoet aan de Europese normen
  • Oplossing: zes ADF P300-eenheden

In de laatste fase van de bouw van een groot ziekenhuis werden elektrische problemen ontdekt. Tijdens het uitvoeren van metingen om de spanning te testen, werd ontdekt dat medische apparatuur niet werkte zoals verwacht. Er werd geconcludeerd dat de spanningskwaliteit niet voldeed aan de Europese norm. Het probleem verslechterde toen noodstroom nodig was tijdens een stroomuitval.

 

Spanning voldoet niet aan Europese norm voor stroomkwaliteit

Vanwege de elektrische instabiliteit en spanningsinsufficiëntie weigerden de leveranciers van medische apparatuur een garantie te bieden voor hun apparatuur. Om aan de norm te voldoen en de garanties met betrekking tot waardevolle medische apparatuur te behouden, zocht het ziekenhuis naar een oplossing die elektrische storingen (harmonischen) zou elimineren, een back-up zou verzekeren in geval van een storing en vanuit een externe locatie kon worden beheerd en bewaakt. Bovendien was het van cruciaal belang om de oplossing in de toekomst uit te breiden, omdat ziekenhuizen voortdurend in ontwikkeling zijn en daarom hun apparatuur voortdurend bijwerken. Daarbij was het noodzakelijk om de oplossing onder alle omstandigheden te kunnen gebruiken, zoals tijdens netbedrijf, noodstroom. Lees meer over power management in ziekenhuizen.

70% vermindering van harmonischen na plaatsen zes ADF's

70% vermindering van harmonische na plaatsen zes ADF's

De oplossing bestond uit zes ADF P300-eenheden die op drie verschillende locaties in het hele ziekenhuis werden geplaatst - allemaal met volledige redundantie. De modulaire structuur van de units geeft de mogelijkheid om eenvoudig uit te breiden door eenvoudigweg extra modules toe te voegen. En het feit dat alle eenheden op afstand kunnen worden bewaakt en bediend, betekende dat aan alle vereisten van het ziekenhuis voor een oplossing voor de voedingskwaliteit kon worden voldaan.

Bekijk ADF's in de webshop

Ruimte om te groeien

Om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis aan de norm voldeed, moesten de harmonischen met 50% worden verlaagd. Na de installatie van de zes ADF P300-eenheden zijn de harmonischen in de spanning met meer dan 70% verminderd, waardoor het ziekenhuis ruim binnen de Europese norm is en de energie-efficiëntie op het terrein aanzienlijk is toegenomen. Door deze verbetering heeft het ziekenhuis een hogere netcapaciteit waardoor het ziekenhuis nu zelfs ruimte heeft om te groeien. Bovendien zorgden de ADF-eenheden tijdens noodstroom voor een stabiele spanningskwaliteit, terwijl zonder de oplossing de spanningskwaliteit de neiging had om met 50% te verminderen. De leveranciers van medische apparatuur spraken hun vertrouwen uit in het systeem door actieve garanties te bieden voor alle apparatuur. Door de redundantie van de ADF-oplossing kan het ziekenhuis 24/7 volledig operationeel zijn, zelfs als een ADF P300 defect raakt of in onderhoud is.

Wat is een ADF?

De ontwikkeling van elektronica zorgt ervoor dat compensatietechnieken steeds intelligenter worden. Sinds een aantal jaren zien we dat een actief dynamisch filter (ADF) steeds vaker wordt toegepast voor het oplossen van power quality problemen. Maar wat is nu een ADF? Dat leest u in de white paper 'Actieve Dynamische Filters'.

Lees de white paper

close-video-button