Steute schakelaars en veiligheidsschakelaars

Steute levert al meer dan 50 jaar een waardevolle bijdrage in de ontwikkelingen van de machinebouw en industrie en streeft ernaar oplossingen te bieden met de hoogste kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties. Dit doen ze door het ontwikkelen van innovatieve producten en technologieën die bestaande problemen oplossen en toekomstbestendig zijn. Dit gebeurt veelal in samenspraak met de klant.

Assortiment steute

Steute ontwikkelt en produceert trekkoordschakelaars, positieschakelaars, veiligheidsvergrendelingen en voetschakelaars voor de industriële automatisering en intuïtieve besturingssystemen voor de medische industrie.

Producten van steute bieden de oplossing in applicaties waar anderen afhaken. Of de applicatie nu extreem nat, extreem koud, explosiegevaarlijk of een combinatie van deze factoren betreft; steute heeft de oplossing. En mocht de bestaande oplossing toch niet toereikend zijn, dan behoort een custom made product tot de mogelijkheden.

 

 

Bekijk steute productenStel uw vraag over Steute

Extreme producten - steute

steute - Applied intelligence

Steute voetschakelaars en voetpedalen

Wanneer de handen van de operator benodigd zijn in het proces, dan is het gebruik van een voetschakelaar de beste oplossing om een machine te starten of veilig stop te zetten. Voetschakelaars zijn zowel met- als zonder veiligheidsfunctie beschikbaar en met tot wel 5 pedalen per schakelaar. Uniek zijn de draadloze voetschakelaars van steute, waarmee de operator meer bewegingsvrijheid rondom zijn machine heeft. Daarnaast verkleint dit het struikelgevaar en kunnen er geen storingen door beschadiging aan de kabel optreden. 

Een greep uit de mogelijkheden:

 • ATEX gecertificeerd en corrosiebestendig
 • Draadloze (veiligheids)voetschakelaars
 • Voetschakelaars met IP69K certificering voor toepassingen in de food-industrie
 • Voetschakelaars voor het bedienen van medische instrumenten

 

Lees meer over voetschakelaars en voetpedalen van steute

Draadloos voetpedaal - Draadloze voetschakelaar - steute
Trekkoordschakelaars en noodstop-trekkoordschakelaars - steute

Steute noodstop- trekkoordschakelaars

Trekkoordschakelaars en noodstop-trekkoordschakelaars verschillen qua uiterlijk maar weinig, maar functioneel zijn ze compleet anders. In beide gevallen worden de contacten gemaakt of verbroken door aan het koord te trekken, maar trekkoordschakelaars worden gebruikt in niet-veiligheidstoepassingen. Een typische toepassing is het openen of sluiten van een deur. Dit kan zowel bedraad- als met een draadloze trekkoordschakelaar. 

Trekkoordschakelaar als verlengde noodstop

Een noodstop-trekkoordschakelaar is een “verlengde noodstop” en biedt de mogelijkheid om over lange lengtes een noodstopfunctie te activeren met het gebruik van maar een enkel component. Aangezien de noodstop-trekkoordschakelaars een veiligheidsfunctie hebben, beschikken ze over geïntegreerde kabelbreukdetectie die de noodstopfunctie activeert in geval van kabelbreuk.

Uiteenlopende applicaties

Beide types zijn beschikbaar voor uiteenlopende applicaties en voldoen aan de meest hoge eisen als het gaat om betrouwbaarheid, voedselveiligheid, waterdichtheid, corrosiebestendigheid en explosieveiligheid.

Kenmerken trekkoordschakelaars van steute: 

 • ATEX, Marine en Offshore toepassingen
 • Enkelzijdige en tweezijdige bediening
 • Met veiligheidsfuncties en resetknop
 • Draadloze trekkoordschakelaars

 

Lees meer over (noodstop) trekkoordschakelaars

Trekkoordschakelaars en noodstop-trekkoordschakelaars - steute

Steute positieschakelaars en eindschakelaars

Positieschakelaars of eindschakelaars controleren de positie van bijvoorbeeld kleppen en ventielen of bevestigen de aanwezigheid van een object. De actuator detecteert de positie en stuurt via een het schakelelement een bruikbaar signaal naar de machinebesturing.

Positieschakelaars voor extreme applicaties

Positieschakelaars zijn er in verschillende bouwvormen waarvan de bevestigingsmaten zijn gestandaardiseerd in de markt. De positieschakelaar was in 1961 het eerste product van steute en het huidige leveringsprogramma biedt oplossingen toepasbaar in de meest extreme applicaties.

Kenmerken positieschakelaars en eindschakelaars steute: 

 • Extreme en veeleisende applicaties (ATEX, Maritiem en Offshore)
 • Beschermingsgraad tot en met IP69K
 • Analoge positieschakelaars 
 • Draadloos en compacte bouwvorm
 • Tril- en schokbestendig 

 

Lees meer over positieschakelaars en eindschakelaars

Positieschakelaars en eindschakelaars - steute
Veiligheidsvergrendelingen en solenoid interlocks - steute

steute veiligheidsvergrendelingen

Zodra een veiligheidsvoorziening wordt geopend, moet de veiligheidsschakelaar een gevaarlijke installatie, bijvoorbeeld een machinebeweging, stopzetten en voorkomen dat de gevaarlijke installatie gestart kan worden.

Gecontroleerde schakeling

In tegenstelling tot klassieke veiligheidsschakelaars, beschikken veiligheidsvergrendelingen over een spoel, die de grendel vast houd, totdat een signaal uit de machinebesturing de spoel stuurt en daarmee de grendel vrijgeeft. De veiligheidsvoorziening zoals bijvoorbeeld een luik of hekwerk kan hiermee gecontroleerd geopend worden en de machinebeweging gecontroleerd gestopt in een veilige positie. De veiligheidsvergrendelingen van steute bieden een veilige toegang van operators in een machine of installatie. 

 

Lees meer over veiligheidsvergrendelingen

Steute draadloze drukknoppen

Drukknoppen of push-buttons zorgen voor (een deel) van de bediening van een machine. Met één druk op de knop kan een functie in- of uitgeschakeld worden. Standaard drukknoppen moeten altijd voorzien worden van bekabeling.

Draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars

Bij draadloze drukknoppen is dit niet nodig. Naast besparing van kabels is een ander groot voordeel dat grote afstanden overbrugd kunnen worden. 

 

Lees meer over steute draadloze drukknoppen

Draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars - steute
Swave sensor bridge - Draadloos sensornetwerk - steute Nexy

Steute draadloos sensornetwerk voor intralogistiek

Nexy, het draadloze sensornetwerk voor intralogiestieke toepassingen van steute, biedt de mogelijkheid om de signalen van schakelaars en sensoren draadloos over te brengen naar een database die gekoppeld is aan bijvoorbeeld een E-Kanban-, Andon-, FTS- of ERP-systeem

Automatische materiaalvoorziening

Nexy is geschikt voor bijvoorbeeld automatische materiaalvoorziening op werkplaatsen met integratie in een WMS-systeem. De werkvloer staat op die manier in real-time verbinding met de productieleiding en supply chain.

sWave.NET®

Het Nexy aanbod bestaat uit schakelaars, routers die dienen als ontvangers van het draadloze signaal en een communicatie-API die dient als koppeling tussen sWave.NET® en een database van bijvoorbeeld een ERP-systeem.

Kenmerken draadloos sensornetwerk - Steute Nexy:

 • Industry 4.0
 • Efficiënte proces- en fabrieksprestaties
 • Snelle en ononderbroken procesoptimalisatie
 • Universeel toepasbaar
 • 100% geïntegreerd

 

Lees meer over draadloos sensornetwerk - steute Nexy

Magneetsensoren en magnetische naderingsschakelaars

In omgevingen met extreem lage temperaturen, vertrouwen gebruikers op de contactloze werking van sensoren. Bij contactloze magneetsensoren bestaat er geen gevaar dat bevroren vocht de werking van de mechanische schakelaars, zoals positieschakelaars, belemmert. 

Applicaties magneetsensoren

De magneetsensoren zijn uitermate geschikt voor het detecteren van de positie van kleppen, ventielen, deksels en andere bewegende onderdelen, bijvoorbeeld voor installaties in de olie- en gasindustrie (onshore en offshore), de scheepsbouw en havenfaciliteiten.

Kenmerken steute magneetsensoren: 

 • Temperatuurbereik: -60°C tot +130 °C
 • Beschermingsgraad IP66 tot IP69K
 • ATEX en IECEx goedgekeurd
 • Duroplast en RVS behuizing
 • Zowel bedraad als draadloos

 

Bekijk de magneetsensoren in de webshop

Magneetsensoren Ex RC M20 - RF RC M30 - steute
EX HS Si 4 - Contactloze veiligheidsschakelaar - steute

Contactloze veiligheidsschakelaars - veiligheidssensoren

Explosieveilige veiligheidssensoren worden gebruikt voor de positiebewaking van zijdelings verschuifbare, draaibare en afneembare veiligheidsvoorzieningen. Het gebruik van explosieveilige veiligheidssensoren biedt de oplossing in extreem vuile omstandigheden of waar strenge hygiënische normen nageleefd moeten worden. De sensoren zijn namelijk eenvoudig te reinigen met zowel warm water als water onder hoge druk. Een ander voordeel is de mogelijkheid tot verdekte montage achter niet-magnetische materialen.

Explosieveilige veiligheidssensoren

Bij toepassingen waar een nauwkeurige benadering niet mogelijk is en grotere toleranties nodig zijn, worden de explosieveilige veiligheidssensoren ook toegepast. De Ex HS Si 4 veiligheidssensor van steute is ATEX-gecertificeerd voor explosiezone 1 en 21. Er zijn speciale varianten beschikbaar voor gasexplosiezone 2 en stofexplosiezone 22. De veiligheidssensor heeft een beschermingsgraad tot en met IP67 met een veiligheidsniveau tot PL e conform EN ISO 13849-1. 

 

Bekijk veiligheidssensoren van steute in de webshop

Steute medisch - Voetschakelaars voor gezondheidszorg

Of het nu gaat om diagnostiek, de operatiekamer of artsenpraktijk, medische apparatuur moet intuïtief worden bediend. Alleen op deze manier kunnen artsen en ander medisch personeel zich volledig  concentreren op hun patiënten.

Steute heeft veel expertise op het gebied van zeer veeleisende mens-machine-interfaces. Het medische programma van steute voorziet niet alleen in een standaard assortiment van voet- en handbediening voor medische hulpmiddelen, maar ook in tal van maatwerkaandrijvingen voor zeer complexe en draadloze klantspecifieke toepassingen, zoals voor operaties of oogheelkunde. 

 

Lees meer over steute medische voetschakelaars

Medische voetschakelaars en voetpedalen - steute Meditec

close-video-button