21/01/2020

Luminescence sensor voor detectie van fluorescerende stoffen

Luminescence sensoren of luminescentietasters detecteren zichtbare en onzLuminescence sensor FT 50 C-UV - SensoPartichtbare markeringen, die onder uv-licht oplichten. Fluorescerende materialen en markeringen worden onafhankelijk van patroon, kleur of oppervlaktekwaliteit op ieder willekeurig materiaal herkend. 

Fluoriserende stoffen en UV-licht

Luminescence sensoren zenden uv-licht uit met een golflengte van ca. 375 nm. Fluoriserende stoffen zetten uv-licht om in zichtbaar licht. Het gereflecteerde licht wordt door sensor ontvangen en geanalyseerd.

Aan materialen als papier, verf, krijt, lijm of smeermiddelen kunnen fluoriserende materialen meegegeven worden. Zo bevat papier bijvoorbeeld stoffen die worden opgelicht door uv-licht en licht (meestal blauw) die reflecteren naar de sensor.

Toepassingsgebied luminescence sensoren

Voorbeelden van toepassingen zijn de detectie van etiketten op glazen flessen, onzichtbare drukmarkeringen voor objectuitlijning voor bijvoorbeeld het snijden van karton bij de productie van drinkpakken en de aanwezigheid van oliën waaraan lichtgevende materialen zijn toegevoegd. Lees meer over optische sensoren in de white paper.

 

Bekijk luminescence sensoren in de webshop Stel uw vraag


Luminescence sensor niet gevoelig hoogreflecterend materiaal

Kleine contrast- of kleurverschillen tussen de gedrukte markering en het object of ongelijke (bijv. ruwe, korrelige of bedrukte) objectoppervlakken veroorzaken vaak problemen voor standaard optische sensoren. De luminescentie sensor FT 50 C-UV van SensoPart detecteerd luminescerende materialen in papier, olie of lijmen door gebruik van UV-diode. Door het nauwkeurige, kleine lichtpunt heeft de luminescentie sensor een maximale positioneringsnauwkeurigheid. De plug is draaibaar voor eenvoudige integratie in technische installaties en machines. 

Onzichtbaar detecteren

De luminescentie sensor heeft een robuuste behuizing en is niet gevoelig hoogreflecterend materiaal, bijvoorbeeld glas of metaal. UV-diode is met het normale oog niet zichtbaar. Wanneer merken op een product bedoeld zijn om onzichtbaar te blijven, biedt de luminescentie sensor de oplossing.

Kenmerken luminescence sensor FT 50 C-UV: 

  • Schakelafstand: 5...50 mm 
  • Uitgang: PNP NO/NC
  • Aansluiting: M12 5-polig connector
  • Beschermingsgraad: IP67

close-video-button