18/09/2024

Veilig gelijkstroom (DC) schakelen met de C303 contactor

C303 contactor voor DCGelijkstroom (DC) technologie, lang overschaduwd door wisselstroom (AC), maakt een opmerkelijke comeback in de wereld van energievoorziening. Of het nu gaat om elektrisch aangedreven industriële trucks, zonnepanelen, snel-laadsystemen of moderne batterijsystemen, DC-technologie vindt steeds meer zijn weg naar diverse toepassingen. Met deze groei ontstaan ook nieuwe uitdagingen, met name op het op het gebied van schakeltechnologie.

Introductie C303 bi-directionele contactor

fortop introduceert nu de C303 bi-directionele DC-contactor van het merk Eddicy. Deze introductie markeert een belangrijke stap in de oplossing van deze uitdagingen. Deze open-lucht geïsoleerde contactor combineert de voordelen van luchtisolatie met compacte afmetingen en een hoge bedrijfsstroom van 350 A. Met een maximale spanning van 1500 V is de contactor ideaal geschikt om hoge belastingen tot 1,5 MW te onderbreken, ongeacht de stroomrichting. Deze bi-directionaliteit is essentieel voor systemen die zowel stroom verbruiken als terugleveren aan het net.

Bekijk de C303 in de Product Portal Stel uw vraag


De C303 contactor bestrijdt vlambogen effectief 

VlambogenEen van de grootste uitdagingen bij het schakelen van DC-stromen zijn het bestrijden van de nadelige effecten van de vorming van vlambogen. Bij AC wordt door de nul-doorgang van de stroom deze vlamboog automatisch geblust. Bij DC is dit niet het geval. De vlambogen ontstaan wanneer bij hoge stromen en spanningen de ionisatiedrempel van de lucht tussen de schakelcontacten wordt overschreden, resulterend in een plasma van geïoniseerde luchtmoleculen en vrije elektronen. Deze boog, die temperaturen tot 20.000 K kan bereiken, vormt een risico voor schade aan contacten en omliggende componenten. Bij DC is dit een extra groot probleem.

C303 contactor verhoogt de veiligheid van het schakelen

Normaal gesproken wordt deze vlamboog geblust door gebruik te maken van een gesloten gasgevulde schakelkamer. Naast het milieu technische nadeel van het gebruik van gassen, kan het in extreme foutsituaties voorkomen dat deze schakelkamer ontploft, met alle gevolgen van dien. De nieuwe C303 contactor van Eddicy pakt deze uitdaging aan door gebruik te maken van geavanceerde technieken zoals de Lorentzkracht om de schakelboog te verlengen, bekend als magnetische blowout. Dit mechanisme vermindert de kans op contactbeschadiging en verhoogt de veiligheid van het schakelen. Bovendien maakt de contactor gebruik van koelmethoden zoals contact met koele schakelkamerwanden om de boog effectief af te koelen, wat de levensduur van het apparaat verlengt en de betrouwbaarheid verhoogt.

Bekijk alle Eddicy contactoren in de Product Portal


C303 contactor met PWM-aangestuurde spoel zorgt voor energiezuinig schakelen

C303 contactor met PWM moduleDe efficiëntie van de C303 contactor wordt verder versterkt door een PWM-aangestuurde spoel, waardoor de spoel met een minimale stroom kan worden aangestuurd. Daarnaast zorgen verzilverde contacten voor een extreem lage overgangsweerstand. Dit alles zorgt voor lage energieverliezen. Deze eigenschappen maken de C303 contactor bijzonder geschikt voor toepassingen in batterijsystemen en snellaadstations, waar efficiëntie en betrouwbaarheid cruciaal zijn.

Groeiende populariteit DC

De groeiende populariteit van DC-technologie is duidelijk zichtbaar in diverse toepassingen. Elektrische voertuigen maken gebruik van DC-contactors in hun Battery Disconnect Unit (BDU) voor veilige isolatie van het accuopslagsysteem. Snellaadstations profiteren van DC om hogere laadcapaciteiten te bereiken, terwijl fotovoltaïsche systemen en energieopslag voor hernieuwbare energie ook steeds meer gebruik maken van DC-technologie.

De C303 contactor: veilig, efficiënt en betrouwbaar

Terwijl gelijkstroomtechnologie terrein wint in moderne toepassingen, is het essentieel om de uitdagingen van schakelbogen effectief aan te pakken. Innovatieve oplossingen, zoals de compacte en lucht-geïsoleerde C303 contactor, bieden een veilige, efficiënte en betrouwbare manier om deze uitdagingen te overwinnen en dragen bij aan een duurzamere toekomst. Met de juiste technologie en innovatie kunnen we een veiligere en efficiëntere DC-technologie realiseren voor de wereld van morgen.

Bekijk de C303 in de Product Portal Stel uw vraag over DC schakelen


 

close-video-button