Help! Is mijn machine wel veilig?

Machineveiligheid volgens SIL en PL

Bent u een machinebouwer die machines moet beveiligen en weet u niet wat u daarvoor nodig heeft? Of bent u gebruiker van machines waarbij het nodig is om ze te beveiligen? Naast het aanbieden van de juiste producten, kunnen we u ook helpen bij het toepassen van deze producten volgens de machineveiligheidsnormen SIL en PL.

Technisch product specialist Gijs Korf helpt u met het beantwoorden van vragen over onder andere het best passende type lichtscherm volgens de norm bij een inloopbeveiliging en of u één of twee schakelaars nodig heeft om een deur te bewaken. Gijs heeft onlangs de opleiding tot SIL/PL-specialist afgerond.

Machineveiligheid volgens SIL of PL - Machine safety

Begin met het bepalen van het veiligheidsniveau

SIL en PL zijn twee normen voor de machinebouw op het gebied van veiligheid. Wil je voldoen aan deze normen, dan moet je met best een aantal aspecten rekening houden. Denk aan het aansluiten van componenten en het voldoen aan veiligheidseisen. Gijs legt uit: “Je begint altijd met het bepalen van een veiligheidsniveau op basis van een risicobeoordeling. Deze niveau’s zijn PL a t/m PL e of SIL 1 t/m SIL 3. Een hoog veiligheidslevel (PL e) biedt de grootste mate van bedrijfszekerheid.”

Voordat je een veiligheidsniveau kunt vaststellen, moet je de volgende vragen stellen:

1. Wat is de ernst van het mogelijke letsel?

2. Wat is de frequentie van blootstelling aan het gevaar?

3. Is het mogelijk om het gevaar af te wenden?

Wat zijn de consequenties als de machine uitvalt?

Veiligheidsfuncties

Het stoppen van de motor van de machine bij het openen van de toegangsdeur met veiligheidsvergrendeling is een voorbeeld van een veiligheidsfunctie. Hier verbind je vervolgens een veiligheidsniveau aan. Dat niveau bepaal je aan de hand van een aantal aspecten die benoemd zijn in de normen.

Een voorbeeld: hoe vaak moet de operator bij de robot komen? Is er om het uur een wisseling van een product nodig, of hoeft de operator slechts een keer per dag werkzaamheden rondom de robot uit te voeren? Maar bedenk ook wat de consequenties zijn als je wel in aanraking komt met de robot. Valt 'slechts' de productielijn uit of loopt de operator risico op fysiek letsel? Dit vraagt om een ander veiligheidsniveau.

“Hoe componenten aangesloten moeten worden, hangt ook af van het benodigde veiligheidsniveau. Wanneer gebruik je twee deurcontacten en wanneer is één contact voldoende? Al met al kan het best een ingewikkeld verhaal zijn, waar wij als fortop graag bij ondersteunen,” vertelt Gijs tot slot. “De meerwaarde van fortop is dat wij niet alleen het product kunnen leveren, maar ook de kennis hebben om deze veilig toe te passen volgens de norm.”

Gijs Korf - Technisch productspecialist

close-video-button