Betrouwbaar, zelfs onder diepvries omstandigheden

De grenzen van de gebruikte componenten

Bij de industriële productie van diepvriesproducten worden vaak de grenzen van de gebruikte componenten opgezocht. Naast het verplicht schoonmaken met hoge druk in de voedingsindustrie, zijn er ook de immense temperatuurschommelingen wanneer de installaties worden "ontdooid" om te worden schoongemaakt. Een systeem dat onder dergelijke zware omstandigheden aan de verwachtingen voldoet, is het SAFEMASTER STS sleuteloverdrachtsysteem van DOLD, dat de veiligheid bij dit soort installaties verzekert.

Waarborgen van kwaliteit

De opmars van diepvriesvoedsel begon aan het begin van de 20e eeuw. In die tijd maakten nieuwe koelmachines het mogelijk talrijke levensmiddelen te bewaren bij ongeveer -20°C. Het voordeel: het voedsel blijft vers en belangrijke voedingsstoffen of vitaminen blijven nagenoeg onveranderd. Bij diepvriesgroenten - vooral bladgroenten - is een essentiële voorwaarde voor een hoge kwaliteit dat er zo weinig mogelijk tijd verstrijkt tussen de oogst en het invriezen.

Iglo's productiefaciliteit in Reken, waar onder meer diepvriesspinazie wordt geproduceerd, bevindt zich dan ook in de regio Münsterland, midden in een van de grootste groenteteeltgebieden van Duitsland.

 

Lees meer over SAFEMASTER STS sleuteloverdrachtsysteem

Betrouwbaar, zelfs onder diepvries omstandigheden - DOLD SAFEMASTER STS
Complete installatie in diepvriesgebied - DOLD SAFEMASTER STS

Complete installatie in diepvriesgebied

Tijdens de verwerking doorlopen de groenten verschillende stappen: schoonmaken, wassen, snijden, blancheren, verpakken, invriezen en palletiseren. Een groot deel van de machines en systemen bevindt zich in productieruimtes met temperaturen ver onder het vriespunt.

Aan het einde van de verwerking worden de diepgevroren groenten naar het gekoelde magazijn vervoerd, vanwaar zij hun reis beginnen langs de logistieke keten via distributiemagazijnen en detailhandelszaken naar de diepvriezer thuis. Veiligheid voor de werknemers is een topprioriteit in de productie bij Iglo. Alle machines en systemen waarvan de bewegende delen mensen in gevaar kunnen brengen, worden door passende maatregelen beschermd.

Sommige van deze systemen zijn zeer groot, met een oppervlakte van enkele honderden vierkante meters. In de grotere installaties worden gewoonlijk veiligheidshekken geplaatst om het hele gebied af te sluiten.

 

Bekijk DOLD STS interlocksysteem in het product portal

Wat is Safemaster STS - Interlocksysteem DOLD

Beveiliging tegen insluiting - DOLD SAFEMASTER STS

Beveiliging tegen insluiting

Werknemers hebben toegang tot de installaties via deuren in de veiligheidshekken, bijvoorbeeld om schoonmaak- of onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Een veiligheidssysteem bewaakt de deuren, zodat ze alleen kunnen worden geopend als de installatie stilstaat. Vooral bij de zeer grote installaties is er nog een uitdaging. Overal waar een werknemer zich achter het hek kan begeven, bestaat het gevaar dat een collega per ongeluk de deur sluit en de installatie weer in werking stelt. Om dit gevaar te voorkomen, heeft Iglo de deuren beveiligd met een SAFEMASTER STS-systeem van DOLD.

Veiligheidscircuit

Een dergelijk systeem, verbonden met een veiligheids-PLC, bevindt zich in de hoofdschakelkast. Als een werknemer een deur wil openen, moet hij of zij eerst het systeem afschakelen met de hoofdschakelaar. De veiligheids-PLC schakelt het systeem dan uit. Zodra het systeem is gestopt, kan de medewerker een sleutel uit het SAFEMASTER STS-systeem verwijderen. Een mechanische module zonder enige elektronica is aan de deur bevestigd.

De werknemer moet de sleutel hierin steken en kan er dan een andere sleutel uithalen. Pas dan ontgrendelt de deurvergrendeling de deur. Hij stopt deze tweede sleutel in zijn zak en neemt hem mee als hij de gevaarlijke zone binnengaat. Op deze manier is hij effectief beschermd tegen een collega die per ongeluk de deur sluit en de machine wil starten. Als de sleutel niet in het STS-systeem zit, kan de deur niet worden vergrendeld en voorkomt de veiligheids-PLC dat de machine start.

Extreme temperatuurverschillen als uitdaging

-20°C tijdens de productie vormt een bijzondere uitdaging voor alle onderdelen. Daarnaast zijn er de hygiënevoorschriften die noodzakelijk zijn in de levensmiddelenindustrie. Daarom wordt in deze toepassing de roestvrijstalen versie van de SAFEMASTER STS gebruikt. 

Zware omstandigheden

De productie draait in drie ploegen van zondagavond tot vrijdagavond. Daarna wordt de koeling uitgeschakeld, zodat de werknemers alle machines kunnen reinigen bij temperaturen boven het vriespunt. De reiniging gebeurt - zoals gebruikelijk in de levensmiddelenindustrie - niet alleen met reinigingsmiddelen, maar ook met een hogedrukreinigers. De componenten die in dit gebied worden gebruikt, moeten bestand zijn tegen deze zware omstandigheden, zelfs ondanks de frequente temperatuurschommelingen.

Frequente temperatuurschommelingen

Na de reiniging moet het gehele gebied weer worden gedroogd voordat de koeling op zondag weer kan worden ingeschakeld. Daartoe worden grote ventilatoren gebruikt om het vocht uit alle onderdelen van het systeem te verdrijven. Deze afwisseling tussen zeer lage temperaturen, nat reinigen, drogen en opnieuw vriezen zorgt voor grote uitdagingen voor alle componenten. Zelfs bij deurvergrendelingssystemen van concullega's met een zeer hoge IP-waarde waren er in het verleden altijd problemen met condensatie. 

Daarom koos Iglo voor het SAFEMASTER STS-systeem. Het robuuste en hoogwaardige roestvrijstalen ontwerp is optimaal geschikt voor gebruik in veeleisende omgevingen. Het systeem werkt betrouwbaar in het brede temperatuurbereik van -25°C tot 60°C. Bovendien kan worden voldaan aan de hoge veiligheidseisen tot PL e volgens DIN EN ISO 13849-1. 

Na installatie van het systeem behoorden storingen en defecten door condensatie tot het verleden.

SAFEMASTER STS - Industies en toepassingsgebieden - Interlock systeem - Sleutel transfer systeem

close-video-button