Spanningsdips

Spanningsdips zijn kortdurende verlagingen van de spanning in het elektriciteitsnet die, afhankelijk van de oorzaak, onverwacht optreden en grote gevolgen kunnen hebben voor processen en apparatuur. Hoewel een spanningsdip van korte duur is, kunnen de gevolgen ervan leiden tot aanzienlijke productieverliezen, schade aan apparatuur en kwaliteitsproblemen.

Impact minimaliseren

Voor een stabiel en betrouwbaar bedrijfsproces is het daarom van groot belang om oplossingen te vinden om de impact van spanningsdips te minimaliseren. Alleen zo kunnen hoge kosten en productieonderbrekingen worden voorkomen.

Op deze pagina leest u meer over het begrip 'spanningsdip(s)'. Wilt u uitgebreide informatie over spanningsdips, de oorzaken en oplossingen? Vraag dan onze white paper 'Spanningsdips' in PDF formaat aan.

Heeft u vragen over (omgaan met) spanningsdips? Neem dan gerust contact met ons op.

White paper aanvragen Neem contact op

Spanningsdips elektriciteit - White paper fortop
Kortsluiting tijdens graafwerkzaamheden zorgt voor spanningsdip

Oorzaken van een spanningsdip

Externe oorzaken

De meeste spanningsdips hebben een externe oorzaak. Ze ontstaan bijvoorbeeld ten gevolge van een kortsluiting in het netwerk door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden. U kunt hier niets tegen doen maar zit wel met de eventuele gevolgen en/of gevolgschade. In onze white paper gaan we dieper op dit onderwerp in en leggen we u onder andere ook uit hoe een kortsluiting in het (externe) elektriciteitsnetwerk bij u tot een spanningsdip leidt.

Interne oorzaken

Spanningsdips met een interne oorzaak, bijvoorbeeld een spanningsdip veroorzaakt door het opstarten van een machine, geven aan dat er iets mis is met de Power Quality van uw elektrische installatie. Hoewel deze spanningsdips zich in principe niet onverwacht voordoen kunnen ze wel degelijk voor schade aan apparatuur en machines zorgen. Het is dan ook van belang om voor intern veroorzaakte spanningsdips een oplossing te zoeken.


Heeft u last van knipperende verlichting? Moet u onderdelen, bijvoorbeeld lagers, veel sneller vervangen dan voorzien? Neem dan contact met ons op voor een Power Quality check en krijg een volledig inzicht in de 'gezondheid' van uw elektrische installatie.

Power Quality check aanvragen

Wat is een spanningsdip (en wat niet)?

We weten nu waar een spanningsdip in de meeste gevallen door wordt veroorzaakt. Maar wat ís nou precies een spanningsdip?

Definitie van een spanningsdip

Een spanningsdip is een tijdelijke verlaging van de nominale (normale) elektrische spanning. De nominale spanning is de standaardspanning die een elektrisch systeem onder normale omstandigheden levert. We spreken van een spanningsdip wanneer de spanning aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  • 1. De spanning daalt tot een waarde tussen 90% en 1% van de nominale spanning. 
  • 2. De verlaging van de spanning heeft een duur van minimaal 10 milliseconden tot maximaal 1 minuut.

Spanningsdips kunnen dus sterk variëren en zo ook de impact ervan. Een kleine en korte daling van de spanning heeft over het algemeen minder gevolgen dan een spanningsdip waarbij de spanning een behoorlijke daling heeft voor een lagere tijd.

Andere problemen rondom elektrische spanning

Als we naar de bovenstaande twee voorwaarden voor een spanningsdip kijken dan kunnen we snel de conslusie trekken dat er nog meer problemen rondom de spanningsdip te benoemen zijn, bijvoorbeeld 'onderspanning'. Daar waar de spanningsdip bij 1 minuut ophoudt, begint de onderspanning. Van onderspanning is dus sprake wanneer de spanning daalt tot een waarde tussen 90% en 1% van de nominale spanning voor een tijdsduur van meer dan 1 minuut. Onderspanning ligt dus als het ware in het 'verlengde' van een spanningsdip.

Naast de spanningsdip en onderspanning zijn er uiteraard nog meer spanningsproblemen te benoemen. Meer weten? U leest er alles over in onze white paper. Vraag 'm gratis aan en u ontvangt de white paper als PDF per mail.

White paper aanvragen Neem contact op

Spanningsdip zichtbaar gemaakt via GridVis
Systeem resetten n.a.v. een spanningsdip kost tijd en dus geld

De gevolgen van een spanningsdip onderschat

Spanningsdip (on)zichtbaar

Spanningsdips kunnen ongemerkt en zonder gevolgen voorbijgaan als ze heel kort zijn. Soms zijn ze ook zichtbaar, doordat bijvoorbeeld de lampen een keer knipperen, maar hebben ze verder geen gevolgen. Vervelender wordt het wanneer een spanningsdip wél gevolgen heeft en machines of systemen in de war raken of zelfs uitvallen.

Tijdelijk probleem met langdurige gevolgen?

Het herstellende karakter van een spanningsdip maakt het een tijdelijk probleem. Ondanks dat, kunnen de gevolgen ervan wél langdurig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het stilvallen van een machine. Niet elke machine kan direct weer opgestart worden als deze (onverwacht) is stilgevallen. Vaak moet het gehele systeem eerst gereset worden voordat alles weer opgestart kan worden. Al deze tijd is (kostbare) verloren tijd.

Financiële gevolgen

Wanneer het productieproces volledig stil staat dan brengt dit uiteraard ook kosten met zich mee zoals bijvoorbeeld loonkosten. Maar ook grondstoffen en/of halffabricaten kunnen bijvoorbeeld onbruikbaar zijn geworden met alle kosten van dien. Om nog maar niet te spreken over de eventuele vertraging in de productie en de daarmee gepaard gaande te late levering bij uw klant(en).

Een spanningsdip komt in principe incidentieel voor. Maar naast een spanningsdip zijn er nog voldoende andere (continu aanwezige) oorzaken te noemen die voor (onnodig) hoge kosten kunnen zorgen zonder dat u doorheeft wat hier de oorzaak van is. Voorbeelden zijn o.a. harmonische vervuiling en blindstroom. Heeft u bijvoorbeeld onverklaarbaar veel reparaties aan uw machines of moet u onderdelen sneller vervangen dan voorzien? Neem dan gerust contact met ons op.

Power Quality check aanvragen Neem contact op

Oplossingen voor spanningsdips

Spanningsdip met externe oorzaak

We weten dat de meeste spanningsdips ontstaan in het openbare elektriciteitsnet en helaas niet te voorkomen zijn. Wilt u echter de gevolgen van externe spanningsdips verminderen en uw processen beschermen? Overweeg dan het gebruik van een UPS (Uninterruptible Power Supply) of een Active Voltage Conditioner (AVC).

  • Uninterruptible Power Supply (UPS)
    Een UPS zorgt ervoor dat aangesloten apparatuur blijft functioneren bij stroomuitval of spanningsdips. Het systeem bestaat uit batterijen die de spanning opvangen tot de noodstroomgeneratoren het overnemen en is veelgebruikt in datacenters en ziekenhuizen.
  • Active Voltage Conditioner (AVC)
    Een AVC stabiliseert de spanning tijdens dips door energie uit niet-getroffen fasen te halen of supercondensatoren te gebruiken. Een AVC biedt een efficiënte en goedkopere oplossing voor het opvangen van spanningsdips zonder het hoge energieverbruik van een UPS.

Spanningsdip met interne oorzaak

Voor het oplossen van interne spanningsdips zijn er, afhankelijk van de oorzaak, meerdere oplossingen te bedenken. Denk hierbij o.a. aan een actief dynamisch filter (ADF), softstarter, tijdvertragingsrelais of hybride relais.

Meer weten? Vraag dan onze gratis white paper 'Spanningsdips' aan. Wilt u liever direct aan de slag met een oplossing op maat voor een betrouwbare elektrische installatie? Neem dan gerust contact met ons op.

White paper aanvragen Neem contact op

OSKαR® – Spanningsstabilisatie systeem
White papers - fortop

Onze overige white papers

Lees meer over specifieke onderwerpen in één van de onderstaande white papers. Op de desbetreffende pagina kunt u de white paper gratis aanvragen als PDF.

 

Ga naar het white paper overzicht

close-video-button