De noodzaak van voortdurend meten

tekst: Erik Driessen | fotografie: Ingeborg Lukkien

Van den Bor Elektrotechniek en fortop wisselen kennis en ervaring uit

Toen Wiebe de Jong 12,5 jaar geleden Van den Bor Elektrotechniek in Nijkerk overnam, schafte hij als eerste investering een professionele meter aan. Die stap is nog steeds van onschatbare voor zijn bedrijf én zijn opdrachtgevers. “Dankzij voortdurend meten én mijn samenwerking met fortop bespaar ik opdrachtgevers veel geld”, zegt de directeur-eigenaar.

 

Van den Bor Elektrotechniek en fortop wisselen kennis uit
Van den Bor Elektrotecniek en fortop wisselen kennis uit

“Zonder meters ben ik niks”

Bij storingen zijn we snel ter plekke met de juiste oplossing

“Zonder meters ben ik niks”, glimlacht de Jong over het belang van power quality analysers voor zijn bedrijf. Hij werkt hoofdzakelijk voor industriële bedrijven, variërend van een veevoederbedrijf en de voedingsmiddelenindustrie tot machinebouwers en een vriesbedrijf. Snelheid van handelen en een goed technisch inzicht, vormen de kracht van Van den Bor Elektrotechniek. “Voor de meeste van onze opdrachtgevers is een continu productieproces cruciaal. Bij storingen zijn we snel ter plekke met de juiste oplossing.” Lees meer over power management in industrie.

Meten voor waardevolle informatie

"Meten en analyseren is niet alleen daarvoor belangrijk", zegt De Jong. Hij levert opdrachtgevers ook waardevolle informatie aan die tot enorme besparingen leiden. Een voorbeeld is niet moeilijk te vinden: “Een bedrijf wilde drie productielijnen centraliseren in Nijkerk. Twee daarvan stonden nog elders in Nederland. De vraag was of de stroomcapaciteit wel toereikend was voor centralisatie. Na uitvoerige metingen gaf ik daarover een positief advies. Daarmee bespaarde het bedrijf de aanschaf van een dure transformator uit.” Lees meer over het belang van schone energie.

Risico op uitval en stilstand

Het praktijkvoorbeeld kreeg een vervolg toen het bedrijf later wilde uitbreiden. Opnieuw ging Van den Bor Elektrotechniek meten en analyseren. “Toen concludeerde ik dat er een structurele overbelasting van twintig procent zou zijn. Op basis daarvan heeft het bedrijf op het juiste moment de installatie verzwaard, zodat ze het risico van uitval en stilstand wegnamen”, vertelt De Jong. 

 

Schrijf u in voor één van onze online webinars

Van den Bor Elektrotechniek en fortop meten

Sparren met fortop voor verrassende oplossingen

De directeur werkt de laatste jaren nauw samen met fortop. Met het bedrijf in Zwartsluis mag De Jong graag ‘sparren’. “Meten is weten, maar het is nog veel belangrijker dat je weet wat je meet. Fortop levert niet alleen de power quality analysers van Janitza, maar heeft ook verstand van zaken en veel praktijkervaring. Die mix maakt het tot een goede partner. Dankzij onze synergie is één plus één geen twee, maar soms wel vier. Samen komen we vaak tot verrassende oplossingen waarmee we veel toegevoegde waarde creëren voor opdrachtgevers.”

De mix van meters en kennis maakt fortop een goede partner

Een nieuw praktijkvoorbeeld onderbouwt die stelling. Van den Bor Elektrotechniek werd ingeschakeld door een bedrijf dat voortdurend met stroomonderbrekingen kampte. “Uit metingen kwam naar voren dat het probleem in het middenspanningsnet zat. Samen met fortop stelden wij vast dat de netbeheerder niet de vereiste kwaliteit leverde. In een gezamenlijk rapport konden we dat volledig onderbouwen. De netbeheerder nam die rapportage heel serieus en loste uiteindelijk het probleem voor onze opdrachtgever op. Daaruit blijkt ook dat fortop te boek staat als een professioneel bedrijf met veel kennis van zaken.”

Samen ontwikkelen we klantspecifieke oplossingen

Ondertussen heeft het partnerschap ook een nieuw product opgeleverd. “Wij hebben een concept ontwikkeld dat zorgt voor een schoon net, zodat je meer rendement haalt uit de aanwezige stroomcapaciteit. Daarmee voorkom je dat je zware voorzieningen moet treffen om machines te kunnen voeden.

Het ontwerp is van fortop en wij hebben de installatie gebouwd. Dit is een concept dat je niet op de markt koopt, maar dat we samen klantspecifiek ontwikkelden.”

 

Lees meer over 10 redenen om permanent te meten

 

Van den Bor Elektrotechniek en fortop samenwerking

close-video-button