Verf op trekkoordschakelaar niet bestand tegen schoonmaakprocedure

  • Klant: Arjan Jansen | 2 Sisters Storteboom
  • Probleem: verf op trekkoord beveiliging liet los door schoonmaakprocedure
  • Tekst: Erik Driessen
Trekkoord beveiliging laat verf los - klantoplossing fortop
Arjan Jansen, werkvoorbereider bij 2 Sisters Storteboom

Leverancier van verse en ingevroren kipproducten

Bij 2 Sisters Storteboom in Nijkerk liet de verf van de trekkoord beveiligingen los. Geen wenselijke situatie bij een bedrijf dat moet voldoen aan de strenge eisen die gelden binnen de voedselindustrie. Een proef met een alternatief van fortop lost dat probleem op, vertelt werkvoorbereider Arjan Jansen van 2 Sisters Storteboom.

Reepjes, bokjes of stukjes kipfilet

De 23.000 medewerkers van de Britse 2 Sisters Food Group werken aan een assortiment met alles tussen pizza en pudding en koekjes en kip. 2 Sisters Storteboom - met zes vestigingen in Nederland en één in Polen - is daarbij verantwoordelijk voor die laatste productiecategorie. Het bedrijf levert verse en ingevroren kipproducten in alle soorten en maten. De slachterijen staan in Polen, Kornhorn en Putten. “Wij krijgen dagelijks vanuit de slachterij in Putten borstkappen binnen, waarvan wij reepjes, blokjes of stukjes kipfilet snijden”, legt Jansen eenvoudig het dagelijkse proces uit.

Daarvoor staan dertien lijnen in de moderne unit in Nijkerk opgesteld. Jansen is er verantwoordelijk voor dat die machines zes dagen in de week draaien. “De lijnen zijn uitgerust met vlijmscherpe messen die de filetjes snijden. Veiligheid voor onze medewerkers is daarom heel belangrijk. Vandaar dat alle lijnen zijn uitgerust met meerdere trekkoordbeveiligingen. Bij de kleinste storing kunnen medewerkers de machines onmiddellijk stil leggen”, vertelt Jansen.

Verf verdween in de putjes

Geen risicovol probleem, maar wél een oplossing nodig

En juist met die trekkoordbeveiliging was er een probleem. Geen levensgevaarlijk of risicovol probleem, maar wel één waarvoor een oplossing moest komen. De eisen in de voedselindustrie zijn immers zeer hoog.

De trekkoordbeveiliging werkt op zich prima, maar dankzij ons schoonmaakproces verdween langzaam de gele kleur.

“De trekkoordbeveiliging werkt op zich prima, maar dankzij ons schoonmaakproces verdween langzaam de gele kleur. Overdag ligt de temperatuur tussen de 2 en 4 graden, maar de schoonmakers spuiten in de avonduren de werkvloer en de machines schoon met warm water. Daardoor liet de verf los en die verdween in de putjes. Uiteraard zochten we daarvoor een oplossing.”

Trekkoordbeveiliging ZS 80 KST - steute
Trekkoordbeveiliging ZS 80 KST - steute

Praktijktest met kunststof trekkoord beveiliging

Een min of meer toevallige vraag van fortop kwam daarom als geroepen. “Fortop wilde een nieuwe kunststof trekkoordbeveiliging van steute in de praktijk uittesten en klopte daarvoor bij ons aan. Eerder had het bedrijf ons ook al eens bijgestaan. We hebben de trekkoordbeveiliging onmiddellijk gemonteerd en spraken af dat we deze een jaar zouden monitoren. Die periode is ondertussen voorbij en deze beveiliging is wél bestand tegen de schoonmaakprocedure. Bovendien is deze oplossing uitgerust met een lampje die in geval van een storing heel praktisch is. We zijn kortom zeer tevreden.”

Jansen kreeg ook de leverancier van de machines die 2 Sisters Storteboom in Nijkerk gebruikt op bezoek. Fortop bracht de nieuwe trekkoordbeveiliging ook bij dat bedrijf onder de aandacht en de leverancier wilde de situatie in de praktijk bekijken. 2 Sisters Storteboom vervangt op termijn alle koordjes van de dertien lijnen voor de oplossing van fortop. Lees meer over trekkoordschakelaars.

 

Bekijk veilige trekkoordschakelaars in de webshop

Installatie van noodstop trekkoordschakelaar ZS 80

close-video-button