Beveiliging van robot met lichtschermen

Veilig en efficiënt werken met schakelapparatuur in afgesloten machines

Situatieschets

In dit applicatievoorbeeld transporteert een lopende transportband dozen naar twee robot-palletiseercellen. De technische installatie is volledig beschermd door een hek met drie toegangspoorten, voor iedere robot is er een toegangsdeur en er is een toegang tot de transportband. De toegangsdeuren zijn uitgerust met een veiligheidsschakelaar. Zodra de toegangspoort naar een robot wordt geopend, stopt de robot. Wanneer de toegangsdeur naar de transportband wordt geopend, stopt de gehele machine. 

Bescherming met veiligheidslichtscherm

De voltooide pallets worden opgehaald door een heftruck. De toegangspoort naar de voltooide pallets worden beschermd en beveiligd met een veiligheidslichtscherm. De lichtschermen voorkomen dat de machine vanuit de ruststand kan starten. Een inkomende heftruck wordt gedetecteerd omdat het lichtscherm onderbroken wordt waardoor de robotcel stopt. Zodra de heftruck buiten de beveiligde zone van de veiligheidslichtschermen komt, schakelt het veiligheidsrelais naar de veilige situatie. 

Toegangsbeveiliging

Niet alleen bij het ophalen van de voltooide pallets schakelen de robots door de detectie van de lichtschermen. Zodra één of meerdere stralen van de lichtschermen geblokkeerd worden, schakelt de desbetreffende robot uit. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren zodra een medewerker door het beschermde gebied loopt. De handmatige herstart knop bevind zich in de buurt van het lichtscherm. Het systeem is uitgerust met vier nooddrukknoppen (e-stop). Lees meer over muting functie van een lichtscherm.

 

Bekijk machineveiligheidStel uw machineveiligheidsvraag

Veiligheidslichtschermen voor beveiliging van robots - ReeR Safety
Veiligheidslichtschermen - ReeR Safety

Veiligheidscomponenten in het applicatievoorbeeld

Deurschakelaars

In het applicatievoorbeeld worden verschillende veiligheidscomponenten gebruikt om mens en machine te beschermen voor onveilige situaties. Voor de toegang tot de robotcellen worden deurschakelaars gebruikt. Lees meer over veiligheidsschakelaars voor deuren, ramen en kleppen.

Veiligheidslichtschermen

De heftruck en andere objecten die de onveilige zone van de machine wil betreden, wordt beschermd door twee veiligheidslichtschermen. De veiligheidslichtschermen zijn uitgerust met twee losstaande reselknoppen voor herstart. Lees meer over lichtschermen.

Nood-uit knoppen

Als laatste veiligheidscomponent zijn er de 4 nood-uit knoppen aanwezig in dit applicatievoorbeeld. De nood-uit/noodstop knoppen zijn als extra veiligheid of laatste stopmiddel aanwezig in de technische installatie. Lees meer over drukknoppen en bedieningsschakelaars.

 

Bekijk meer producten voor machineveiligheid in de webshop

Configureer zelf uw beveiliging met lichtschermen

Conventionele veiligheidscomponenten

Om het veiligheidscircuit op te bouwen met conventionele veiligheidscomponenten, zouden er minimaal 6 veiligheidsmodules gebruikt moeten worden, welke met elkaar verbonden moeten worden om de vereiste functies te kunnen uitvoeren. 2 veiligheidsrelais voor de lichtschermen, 3 relais voor de schuifschakelaars en 1 relais voor de noodstopknoppen. 

Oplossing met veiligheids-PLC - Mosaic 

Bij gebruik van de veiligheids-PLC Mosaic van ReeR zijn de volgende 2 modules voldoende om het veiligheidscircuit aan te leggen: 

De resetknoppen zijn niet in het diagram opgenomen, omdat ze direct verbonden aan de feedback uit de OSSD-veiligheidsuitgangen. De 4 e-stop knoppen zijn in het diagram opgenomen als één enkel blok.

De veiligheids-PLC Mosaic van ReeR Safety is door middel van 'drag & drop software' eenvoudig te configureren. U bent hiermee in staat een eigen veiligheidssysteem op te zetten dat volledig voldoet aan uw wensen en eisen. De software geeft een duidelijk overzicht van de situatie, functies zijn hierdoor eenvoudig toe te voegen. Lees meer over de veiligheids-PLC van ReeR Safety

 

Bekijk veiligheids-PLC's in de webshop voor meer specificaties

Veiligheidsrelais software - Mosaic -  ReeR Safety

Applicatievoorbeeld: beveiligen van robotcellen met lichtschermen

Video: Mosaic Safety Designer software - Veiligheids-PLC

Safegate - Muting lichtscherm - ReeR Safety

Meer applicatievoorbeelden

Lees meer over applicatievoorbeelden voor machineveiligheid met veiligheids-PLC's en veilgheidsschakelaars. 

Applicatievoorbeelden: 

 

Bekijk het hele overzicht met applicatievoorbeelden

close-video-button