Onbekend werk in bekend pand
Tekst: Erik Driessen
Iedereen in Zwartsluis kent het karakteristieke pand van fortop op de Grote Kranerweerd, maar wat het bedrijf doet is veel minder bekend. Directeur Harmen Sikkema herkent dat beeld. “Op verjaardagen krijg ik vaak de vraag wat ik nou eigenlijk precies doe, maar dat is moeilijk om kort samen te vatten. We werken voor uiteenlopende branches: van de fabrieken in Genemuiden tot de organisatie van het WK Voetbal.”
De naam fortop prijkt sinds kort op de achterkant van de shirts van DESZ 1. Als voetballiefhebber hoopt Sikkema daarmee ook de bekendheid van zijn bedrijf te vergroten. “Vooral omdat wij altijd plek hebben voor hbo-stagairs en goed opgeleide jongeren. Wij maken een behoorlijke groei door en werken het liefst met mensen uit de regio”, legt Sikkema uit over zijn bedrijf dat dertig medewerkers heeft in Zwartsluis, België en Engeland.
Zelf is de geboren Hasselter sinds een klein decennium ook weer terug in de regio. Na een periode Zeewolde kocht hij een woning in Zwartsluis, terwijl hij een bedrijfspand in Meppel huurde. “Toen liep ik op een braderie Albert Greveling tegen het lijf. Het gesprek kwam op jongeren die Zwartsluis verlaten, bijvoorbeeld omdat ze hier geen werk kunnen vinden. ‘Ze gaan allemaal weg’, zei Albert. ‘Hij heeft gelijk…’, dacht ik. Dat is eigenlijk de aanleiding geweest om fortop naar Zwartsluis te verplaatsen.”
En dan niet zomaar in een onooglijk industriepand weggestopt tussen veel andere bedrijven. Samen met B+O-architecten uit Meppel realiseerde Sikkema een opvallend pand. Binnenkort verrijst er een uitbreiding naast. “Wij wilden graag een gebouw dat stimuleert en waarin je prettig werkt, maar dat gasten ook altijd bij zal blijven. Dat is gelukt. Bovendien is het een heel duurzaam en energievriendelijk pand, zonder dat we moderne technieken hebben gebruikt. Met traditionele methodes kun je ook veel bereiken. Vroeger waren ze nog niet zo gek…”
De ogen en de oren van de machine
Zelf levert fortop die moderne technieken wel. Of eigenlijk zorgt het bedrijf dat die moderne technieken blijven werken. “Wij leveren de ogen en oren van machines”, zegt Sikkema over een van de drie poten van het bedrijf. “Met onze apparatuur zorgen wij dat kritische apparatuur altijd beschikbaar is. Op power quality analyzers zien onze klanten bijvoorbeeld de kwaliteit van de stroomvoorziening. Dat is essentieel voor grote productiebedrijven, ziekenhuizen, vliegvelden, bruggen en eigenlijk alle ondernemingen en particulieren. Zonder stroom staat tegenwoordig alles stil."
Vaak zijn de belangen van voldoende energie op het juiste moment enorm. Fortop was bijvoorbeeld betrokken bij het EK en WK Voetbal. Logistieke operaties van het allergrootste soort, merkte Sikkema bij bezoeken aan die evenementen. “Twee dagen voor de aftrap van een wedstrijd gaat al een draaiboek in werking. Daarin staat precies wanneer wat moet werken. Rond één wedstrijd zijn twaalfhonderd mensen actief die allemaal toewerken naar die deadline van 20.45 uur. Buiten het stadion is er nog een enorme hal waar bijvoorbeeld alle media zit. Daarin zitten ook vijftig mensen die zich alleen maar met de statistieken van een wedstrijd bemoeien.”
En al die mensen vinden het vanzelfsprekend dat de stroom werkt. Net zoals elk huishouden dat eigenlijk vindt. “Maar het is natuurlijk helemaal niet vanzelfsprekend, ondanks dat het belang van een goede stroomvoorziening groot is. Met onze systemen meten we voortdurend kritische factoren en geven we ook adviezen over hoe de kwaliteit van stroom valt te verbeteren. Een ander thema dat speelt is wat ze in Duitsland de ‘energiewende’ noemen. Vroeger kwam stroom via één punt binnen, maar tegenwoordig heb je naast de traditionele methodes ook zonnepanelen en andere energiebronnen. Mooie ontwikkelingen, maar het moet allemaal wel werken.”
Maatwerk
Naast energy control richt fortop zich op automation en solutions. Maatwerk is daarbij het sleutelwoord, zegt Sikkema. “Grote leveranciers leveren meestal standaardproducten. Wij passen die aan op een specifieke toepassing of ontwikkelen zelf oplossingen”, legt de directeur uit. Hij laat op zijn iPad een filmpje zien van een reusachtige tanker die door duwboten naar een kade wordt gemanoeuvreerd. De laatste meters wordt het gevaarte naar de kant getrokken. “Medewerkers trappen daarvoor op een pedaal. Dat moest steeds na een half jaar vervangen worden. Wij hebben dat pedaal nu zo aangepast dat het jarenlang meegaat. Daarin ligt onze kracht: ‘knowledge of details’, noemen we dat zelf.”
Sikkema verwijst tijdens zijn betoog veel naar voetbal. De overeenkomsten met het bedrijfsleven zijn legio, zegt hij. “Je ziet het bij veel clubs: als het bestuur en de trainer de zaken op orde hebben, speelt een elftal ook beter. Zo werkt het in een onderneming ook. Aanpassingsvermogen is ook cruciaal: veel teams kunnen maar één systeem spelen en komen in moeilijkheden als er iets verandert. In de sport en het bedrijfsleven moet je juist flexibel zijn en inspelen op kansen. Daar moet je gretig op inspringen. Niet achterover leunen en denken dat het allemaal vanzelf gaat, maar actief zijn en mogelijkheden aangrijpen. Voor ons bedrijf is dat essentieel: goed luisteren naar wat de markt nodig heeft en daar oplossingen voor bedenken. En dat begint al met de manier waarop je de telefoon aanneemt…”