28/12/2022

Hygienic Design - Connectoren voor voedselverwerkende industrie

Hygienic Design - Connectoren voor voedselverwerkende industrieDe voedselverwerkende industrie stelt hoge eisen op het gebied van hygiëne en proceszekerheid en zeker aan de connectoren en kabels. 

De connectiviteitsspecialist ESCHA biedt een breed productassortiment in zogenaamd "Hygienic Design" dat door specifiek geselecteerde kunststoffen, kabelkwaliteiten en beschermingsklassen (IP67, IP68 en IP69) zonder problemen in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt kan worden. ESCHA heeft een portfolio connectoren voor de drie typische hygiënezones binnen de voedings- en drankenindustrie: voedselzone, sproeizone en verpakkingszone.

Voedselzone

In de voedselzone kan voedsel in contact komen met onderdelen van het systeem en daarna weer worden teruggevoerd in het verwerkingsproces. Daarom zijn de hygiëne-eisen in deze zone bijzonder hoog. Om de afzetting van residuen te voorkomen, mogen connectoren geen holtes bevatten. Daarom heeft ESCHA een productassortiment M8- en M12-connectoren in Hygienic Design ontwikkeld, verwijzend naar EHEDG-richtlijnen (European Hygienic Engineering & Design Group). Bovendien garanderen FDA-conforme materialen en een hoogwaardige TPE-kabelkwaliteit een hoge bestendigheid tegen zure en alkalische reinigings- en desinfectiemiddelen. Alle afdichtende en optische eigenschappen van de connectoren blijven op lange termijn behouden, ondanks regelmatig gebruik van stoomjet- en hogedrukreiniging.

Sproeizone

In de sproeizone - ook wel wash-down zone genoemd - kunnen ook levensmiddelen in contact komen met systeemonderdelen, maar deze komen niet terug in het verwerkingsproces. De hygiëne-eisen ten aanzien van connectoren en kabels zijn in deze zone dus aanzienlijk lager. ESCHA biedt eenvoudig te reinigen M8- en M12-connectoren in Hygienic Design, die zijn voorzien van een PVC-kabelkwaliteit die is aangepast aan de sproeizone. De M12-connectoren zijn optioneel ook verkrijgbaar met hoogwaardige kunststof borgmoeren, die een kostenefficiënt alternatief bieden voor het gebruikelijke roestvrij staal V4A.

Verpakkingszone

In tegenstelling tot de contactzone en de sproeizone is de verpakkingszone vergelijkbaar met de klassieke industriële zone. Het voedsel kan daar niet meer in contact komen met machineonderdelen. Daarom zijn agressieve reinigingsmiddelen en stoomreiniging niet nodig. Voor deze zone heeft ESCHA een standaard sensor-/actuator connector programma. Dit betekent dat het hele scala aan verschillende standaard kabelkwaliteiten beschikbaar is. Van de allrounder "S370" voor robotkabels tot bijzonder flexibele kabels die met gemak meerdere miljoenen torsie- en buigcycli kunnen doorstaan en daarom voorbestemd zijn voor gebruik in sleepkettingtoepassingen.  Lees meer over food en beverage.

 

Bekijk food en beverage kabels en connectoren in de webshop  Stel uw vraag


Hygienic Design - Connectoren voor voedselverwerkende industrie


Food en beverage catalogusHygienic Design - Connectoren voor voedselverwerkende industrie

Download de food en beverage catalogus voor connectoren in de voedingsmiddelenindustrie van ESCHA.

Connectiviteitscomponenten in Hygienic Design zijn op maat gemaakt voor toepassingen in de voedings- en drankenindustrie.

 

Download de catalogus

close-video-button